Ezeket látta már?

Még nem az igazi - a női vágykeltőt nem engedélyezik

Amerikában még kérdéses a női V... engedélyezése. Nem kellően hatékony a V... női hasonmása- a „rózsaszín tabletta” állítja két tanulmány is, mely csütörtökön jelent meg Washingtonban.

Amerikában még kérdéses a női V... engedélyezése. Nem kellően hatékony a V... női hasonmása- a "rózsaszín tabletta" állítja két tanulmány is, mely csütörtökön jelent meg Washingtonban.

A Boehringer Ingelheim kísérleti stádiumban levő flibanserin tartalmú gyógyszerének mellékhatása a depresszió, a gyengeség és a fáradtság, ráadásul a gyógyszer csak mérsékelten volt tolerálható is. Az amerikai gyógyszereket jóváhagyó hivatal pénteken dönt a flibanserin engedélyezéséről. A naponta egyszer beveendő gyógyszert, melyet a kék tabletta analógiájára rózsaszín tablettának neveztek el, nők számára készült.

A gyógyszergyártók régóta kísérleteznek a nők számára is libidónövelő gyógyszerekkel. A V... és egyéb, a férfiak számára kifejlesztett impotencia gyógyszerek nőknél nem bizonyultak hatékonynak. Boehringer engedélyezésre vár, hogy receptre kiadható legyen a gyógyszer a premenopauzában alacsony szexuális vággyal rendelkező hölgyeknek illetve olyan egészséges hölgyek számára, akiknek alacsony a libidója.

A gyógyszert gyártó cég szerint két klinikai kísérlet is igazolta azt, hogy a gyógyszer növelte a szexuális kielégülés élményét, ám szerintük sem nőtt a szexuális étvágy. Kellően hatékonynak egyik felmérés sem találta a gyógyszert. A fáradtság, álmosság és nyomottság gyakori mellékhatások voltak, kérdés, hogy ezek nem ijesztik-e el a nőket. A depresszió, ájulások és a kisebb sérülések gyakoribban voltak a gyógyszert szedők között, mint a placebót szedők csoportjában. Mellékhatások miatt a nők 15 százaléka abbahagyta a gyógyszer szedését.

Kommentár: flibanserin

A flibanserin ún. 5HT1A receptor agonista, és 5HT2A receptor antagonista vegyület, agyi neurotrnaszmitter rendszerekbe képes beavatkozni e sajátságok révén. A szexuális reakciók, válaszok javarészt a szexuálszteroidokon, neurotranszmittereken és hormonokon keresztül "generálódnak". A dopamin és noradrenalin (típus) izgató, míg a szerotonin (típus) gátló hatású e tekintetben. A flibanserin fejlesztésekor elsősorban a HSDD névre hallgató kórképe kezelésére gondoltak, azaz a csökkent szexuális vággyal járó zavarra - nőkben. Gyakori szexuális eredetű panasz, tünet, természetesen személyes problémák, stressztényezők átszínezhetik. A flibanserinnel végzett - eddigi - klinikai vizsgálatok arra utaltak, hogy e betegségben, tünetcsoportban jótékony hatású lehet. A klinikai vizsgálatokat nagyobb beteganyagon kell folytatni majd, kevés betegen nyert tapasztalat nem mérvadó még, sem a hatás - sem a mellékhatások tekintetében.

(Dr. Székely G.)

A flibanserint antidepresszánsnak fejlesztették, az agyban hat, mint neurotraszmitter. Sajnos emeli az öngyilkossággal foglalkozó gondolatokat és magatartást gyerekekben és fiatal felnőttekben egyaránt. A kielégítő szexuális élmények száma a havi 2,8-ról 4,5-re emelkedett, míg a placebót szedők között csak 3,7-re. A felmérésbe bevont nők 6 hónapig szedték a gyógyszert. A gyógyszer növelte a szexuális vágyat és csökkentette a kevesebb szex kiváltotta stresszt.

Dr. Peter Piliero, a Boehringer igazgatója szerint a flibanserin biztonságos és hatékony gyógyszer, ráadásul kevés és enyhe mellékhatása van. Amerikában nemsokára megszületik a végső döntését a forgalomba hozataláról. Az ellenzők legfontosabb érve, hogy ezt a gyógyszert naponta kell bevenni a hatás fenntartásához, míg a Viagrát csak közvetlenül az esemény előtt. Amy Allina a National Women's Health Network igazgatója szerint: igen óvatosan kell azokat a gyógyszereket kezelni, amelyek hosszú távon kell szedni, ráadásuk a központi idegrendszer működésére hatnak. A nők szexuális működését sokkal nehezebb gyógyszeresen befolyásolni, a V...-hoz hasonló mechanizmusú módszerek nem hoznak eredményt.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához