Szívinfarktust lehet kapni a merevedési zavar gyógyszereitől?

#szex #viagra #merevedési zavar #vérnyomás csökkentés
2020.09.01.

A melegben, különösen akkor, ha vérnyomáscsökkentőt is kell szedni, a kék tabletta mellé, nagymértékben eshet a vérnyomás, ami szédüléshez, ájuláshoz vezethet.

A szildenafil és rokon vegyületei a potenciazavarokkal küzdő férfiak 80 %-a számára biztosítják a szexuális együttlétekhez szükséges mértékű merevedést. A „kék tablettának” azonban vannak mellékhatásai.

Minden 5. férfit érinthet

A hímvessző merevedési képességének a csökkenését potenciazavarnak, merevedési zavarnak, idegen kifejezéssel erektilis diszfunkciónak nevezik. Az állapot meglehetősen összetett, a hátterében különböző alapbetegségek, köztük például keringési/érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség vagy depresszió húzódhatnak meg.

Körülbelül minden 5. férfit érinthet a merevedési zavar. A merevedési zavar legtöbbször nem gyógyítható meg, de eredményesen kezelhető. A kezelésében jelentős szerep hárul a már több, mint két évtizede forgalomban lévő, a köznyelvben „kék tablettaként” emlegetett vényköteles gyógyszerre és a hasonló hatóanyagú egyéb gyógyszerekre.

A merevedést elősegítő gyógyszerek tulajdonképpen értágítók

Érdekesség, hogy évtizedekkel ezelőtt a „kék tabletta” hatóanyagát, a szildenafilt egy véletlen folytán fedezték fel a gyógyszerkutatók, amikor is felfigyeltek a molekula értágító mellékhatására. Ez az értágító mellékhatás a merevedési zavarok kezelésében fő hatásként funkcionál, ugyanis a péniszben lévő erek tágítása, majd a vérrel való telítődés hozzásegít a merevedéshez.

A foszfodiészteráz-5 enzimet gátló gyógyszeres hatóanyagok, így a szildenafil és a hozzá hasonló, újabb gyógyszervegyületek (vardenafil, tadalafil, avanafil) hazánkban is forgalomban vannak,- különféle márkaneveken, különféle dózisú kiszerelésekben írhatják fel azokat receptre az orvosok.

Szívinfarktust lehet kapni a merevedési zavar gyógyszereitől?

Mintegy 20 éve egyfajta rémhírként terjedt az, hogy a szildenafil és a hozzá hasonló gyógyszer vegyületek szívinfarktust okozhatnak. Ma már ez cáfolható.

Tudva azt, hogy a potenciazavar számos esetben keringési, érrendszeri problémák talaján fejlődik ki, kikövetkeztethető, hogy nem a „kék tablettától” kap szívinfarktust a potenciazavaros beteg. Bebizonyosodott, hogy aki a szildenafil hatóanyagú gyógyszer bevétele után szívinfarktust kap(ott), annál a szív- és érrendszeri katasztrófa elsősorban arra a szív- és érrendszeri alapbetegségre vezethető vissza, ami miatt a merevedési zavar is kialakult nála, illetve ami miatt a szexuális aktus sikere érdekében a gyógyszer használatára szorul(t).

Mint a szakemberek mondják: „a szexhez szükséges egy bizonyos fittségi szint.” Súlyos szívelégtelenség vagy instabil angina esetén az élvezetnek ez a fajtája, vagyis a szexuális „megterhelés” gyakran nem vállalható anélkül, hogy veszélybe sodorná vele magát az illető. Egyeztetni kell tehát a háziorvossal, kardiológussal vagy urológussal arról, hogy valaki szedheti-e biztonsággal az erektilis diszfunkció gyógyszereit.

Nyáron jobban tágulnak az erek

Noha a „kék tabletta” és társai nem okoznak szükségszerűen infarktust, több-kevesebb mellékhatásuk van. A látászavaroktól, a fejfájáson át a vérnyomás problémáikig terjedhetnek a mellékhatások.

A szildenafil és rokonvegyületei az értágítás miatt csökkenthetik a vérnyomást, ilyen módon fokozva egyéb értágító, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását. Aki anginás, és nitrátokat szed, annál kerülendők a szildenafilos szerek, ugyanis a jelentős, „dupla” értágítás már kockázatokat hordoz magában.

Azoknál, akik vérnyomáscsökkentőket szednek, azaz valamilyen gyógyszerrel próbálják az ereiket tágítani, a vérnyomásukat csökkenteni, óvatosságot igényel az erektilis diszfunkció gyógyszeres kezelése, hiszen a szildenafil pluszban „rásegíthet” a vérnyomáscsökkentő hatására, ami következtében az túl alacsonyra csökkenhet,- mindez szédüléshez, ájuláshoz, eleséshez vezethet.

Olvasson tovább! Mi okozza a merevedési zavart, és mit lehet ellene tenni?

„Kék tablettás” szex nyáron – triplán csökkenhet a vérnyomás!

Nyáron a helyzet még egy fokkal rosszabb. A hőség és a kánikula szintén tágítja az ereket, jelen van tehát egy plusz tényező, ami miatt még nagyobb eséllyel alakulhat ki alacsony vérnyomás, szédülés, ájulás. Óvatosság indokolt tehát akkor, ha valaki nyáron alkalmazza az erektilis diszfunkció gyógyszereit, főleg, ha amellett vérnyomáscsökkentőt is szed. Nem árt rendszeresen mérni a vérnyomást, és bőséges mennyiségben folyadékot (lehetőleg tiszta vizet) fogyasztani.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz