Ezeket látta már?

Felmérés: ki az, aki teljesen egészséges?

2011.03.02. Módosítva: 2015.11.04.

Egyetlen egy az 1933-ból... Csupán egyetlen személyt találtak a szíve szempontjából ideálisan egészségesnek, amikor az Amerikai Kardiológus Társaság által meghatározott hét feltétel alapján csaknem kétezer amerikai felnőttet megvizsgáltak - adja hírül a Circulation márciusi száma.

Claudia Bambs chilei orvosnő két éve dolgozik a Pittsburghi Egyetemen, és munkacsoportjával 1933 amerikai személyt vizsgált meg szívük egészsége szempontjából.

Felmérés: ki az, aki teljesen egészséges?

A világ egyik legtekintélyesebb kardiológus társasága, az American Heart Association hét pontban fogalmazta meg, hogy szívgyógyászatilag milyen szempontoknak kell megfelelni.

A kutatók által megvizsgált, átlagosan 59 éves amerikaiak közül csak egy volt, aki valamennyi szempontnak tökéletesen megfelelt. A munkacsoport által vizsgált csoport 44 százaléka afro-amerikai volt, nemek között pedig 66 százalék volt nő.

Az első négy szempont között volt, hogy az illető ne dohányozzon, ne legyen túlsúlyos vagy kövér, vagyis testtömeg indexe 25 BMI alatt legyen, sokat mozogjon és naponta három- vagy még több alkalommal egyen gyümölcsöt, zöldséget.

Ezekhez a feltételekhez három mérési adat csatlakozott: kezelés nélkül tökéletesen normál legyen a vérkoleszterin és vércukor értéke, és ugyancsak gyógyszerszedés nélkül a vérnyomása ne legyen több 120/80 Hgmm értéknél.

Öt feltételnek a teljes közösségből 10 százaléknál kevesebb amerikai tett eleget. A szív egészsége szempontjából fontos, első négy szempontnak pedig csak 2 százalék. Legrosszabbul az afro-amerikai résztvevők szerepeltek.

Steven Reis, a munkacsoport tagja hangsúlyozta, hogy "igen sokan voltak elhízottak vagy kövérek és ez jelentősen befolyásolta a többi tényező adatait is". A munkacsoport vezetője is meglepetésének adott hangot, hogy ilyen siralmas eredményhez jutottak, mert az önkéntes résztvevőkről föltételezte, hogy éppen azért jelentkeztek a vizsgálatba, mert eleve egészségesen igyekeznek élni és ehhez még további, kedvező szempontokat szerettek volna tanulni.

A szövetség korában azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ra az amerikaiak szívének egészségét megfelelő szintre javítsa, de most ennek esélyét erősen kétségbe vonják.

Forrás: MTI