Ezeket látta már?

Alacsony vérnyomás: szívelégtelenség is állhat a hátterében

alacsony vérnyomás oka szívelégtelenség ájulás

Nemcsak a magas vérnyomás okozhat gondokat, de az alacsony is, ráadásul komoly betegségeket is jelezhet.

Tévhit, hogy az alacsony vérnyomás jót tesz a szervezetnek, súlyos esetben akár ájulást is okozhat. Érdemes minden esetben kideríteni, hogy mi okozza az alacsony vérnyomást!

Ezt kell tudni a vérnyomás értékekről

A higanymilliméterben (Hgmm) megadott vérnyomás tulajdonképpen az az erő, amellyel a vér az artériák falát nyomja a szív működése során. Szisztolésnak nevezzük az első helyen szereplő vérnyomásértéket, azaz amikor a szív összehúzódik és a vért az erekbe pumpálja, illetve diasztolésnak a második helyen szereplő értéket, amikor a szív elernyed és feltöltődik vérrel. Az optimális vérnyomás értéke 120/80 Hgmm és 140/90 Hgmm között alakul, e fölött magas, míg 90/60 Hgmm alatt alacsony vérnyomásról beszélünk.

Ájulást is okozhat az alacsony vérnyomás

Az alacsony vérnyomás tünetei a fáradtság, hirtelen felállásnál szédülés, esetleg fejfájás vagy fülzúgás, de felléphet alvászavar is. Súlyos esetben ájuláshoz is vezethet a hirtelen fellépő hipotónia. Az alacsony vérnyomást a magashoz hasonlóan szintén 24 órás vérnyomásméréssel diagnosztizálják, azaz a páciens egy napon keresztül vérnyomásmérőt visel a testén és folyamatosan naplózza a tevékenységeit. Ezzel kapcsolatban Dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója elmondta:

Az alacsony vérnyomásnak kétféle típusát különböztetjük meg. Primer hipotóniánál nem lehet pontosan tudni, hogy mi okozza az alacsony értékeket, és ez gyakran jár együtt magasabb pulzusszámmal. A fiatal, vékony hölgyek körében például igen gyakori a primer alacsony vérnyomás. A másodlagos alacsony vérnyomást azonban a leggyakrabban valamilyen társbetegség - például pajzsmirigyzavar, szívbetegség, szívelégtelenség, szívbillentyűzavar, szívelégtelenség, diabétesz - okozza. Előfordulhat az is, hogy a szervezetben egy fel nem tárt vérzés miatt lesz hirtelen alacsony vérnyomás vagy gyógyszer mellékhatásként jelentkezik. Mindemellett várandósság alatt is felléphet.

Szívelégtelenség és vérnyomásesés

A kutatások szerint azoknál az embereknél, akiknek rendszeresen van ilyen vérnyomásesésük, körülbelül 50%-kal nagyobb az esélyük a szívelégtelenségnek (főleg, ha 55 éves kor alatt tapasztalják). A tudósok egyelőre nem tudják pontosan, miért tűnik úgy, hogy a két probléma összefügg egymással. Egyesek úgy gondolják, hogy az úgynevezett ortosztatikus hipotenzió (olyan vérnyomásesés ülés vagy fekvés után, felálláskor jelentkezik) az artériákban felhalmozódó plakk jele lehet, ami szívelégtelenséghez vezethet.

Az alacsonyt vérnyomást nem gyógyszerrel kezelik

Az alacsony vérnyomást a magassal szemben jellemzően nem gyógyszerekkel kezelik, hanem igyekeznek a kiváltó okot megszüntetni. Dr. Menyhárt Orsolya hozzátette:

A másodlagos alacsony vérnyomásnál a kiváltó társbetegségek, okok kezelése általában megszünteti a panaszokat. Előfordulhat az is, hogy a magas vérnyomásra felírt készítményekből szed túl sokat a beteg, és emiatt lesz túl alacsony a vérnyomása. Tévhit, hogy az alacsony vérnyomás jót tesz a szervezetnek, így nem cél az sem, hogy 120/80 HGmm alá menjenek tartósan a vérnyomás értékek. Ha azt látjuk a hipertónia kezelése során, hogy valakinek folyamatosan ez alatt van a vérnyomása, akkor érdemes a szedett gyógyszerek mennyiségét átgondolni.

A primer alacsony vérnyomással élőknek is elsősorban életmódbeli változtatásokat javasolnak. Mivel a vérnyomás nagyban függ a folyadékháztartástól, javasolt a sok folyadék bevitele és a rendszeres mozgás, ami szintén megemeli a vérnyomást. A koffein is segíthet, de nem a kávé az elsődleges megoldás, mert az hirtelen emeli meg az eleve magasabb pulzusszámot, hanem inkább a zöld tea, ami plusz folyadékot jelent lassabban leadott koffeintartalom mellett.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nagyon alacsony a vérnyomása? Ezért van veszélyben!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

alacsony vérnyomás

Forrás: Affidea
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához