Ezeket látta már?

Nők, férfiak, alkohol és a vérnyomás

Nők és férfiak vérnyomása másképp változik alkohol hatására. Aki többet iszik, annak magas lesz a vérnyomása, akár nő, akár férfi, a mértékletes szeszfogyasztás azonban a nők vérnyomását inkább kissé csökkenti - ismertette Franz Messerli professzor az eddigi tanulmányok eredményeit az Amerikai Hipertónia Társaság kongresszusán.

A magas vérnyomás kérdéseivel foglalkozó kongresszus többezer résztvevője külön ülésszakon tárgyalta az alkohol hatását a vérnyomásra. Franz Messerli svájci orvosi diplomájával került az Egyesült Államokba és jelenleg az amerikai kardiológia egyik legnevesebb képviselője. Most azzal lepte meg a hallgatóságot, hogy összegyűjtötte a világ szakirodalmából azokat az adatokat, melyek az alkohol hatásának nőkre és férfiakra vonatkozó különbségét igazolták.

Nők, férfiak, alkohol és a vérnyomás

A munkacsoport 16 nemzetközi vizsgálat eredményeit összegezte. A vizsgált személyekből 314 258 volt nő, 158 142 férfi és a megfigyelési idő 4-20 év között mozgott. Az alkoholt fogyasztó személyek életkorának szélső értéke 18-80 év volt.

A tudományos vizsgálatokban az alkoholfogyasztás egysége: egy ital 10 gramm szesz. Az alkoholtartalom alapján egy ital kb. egy deci bornak, egy pohár sörnek vagy 3 centiliter töménynek felel meg.

Férfiak vérnyomása napi egy-két ital fogyasztása esetén csak minimálisan emelkedik, de napi három italtól fölfelé a vérnyomás mind magasabb. Igaz, innentől kezdve ez a nőkre is érvényes.

A különbség az, hogy az alkoholt egyáltalán nem fogyasztó nőkhöz képest a napi egy-két italt megivó nők vérnyomása kissé csökken és a magas vérnyomás kifejlődésének esélye is kisebb. A mértékletes alkoholfogyasztás a gyengébb nem tagjainak vérnyomását kedvezően befolyásolja.

A nők vérnyomásgörbéje tehát J-alakú. Aki egyáltalán nem iszik szeszt, annak több esélye van arra, hogy magas legyen a vérnyomása, mint annak, aki naponta egy deci bort elfogyaszt étkezés közben: itt van a görbe a J-betű alsó csúcsán. Innentől viszont az összefüggés egyenes vonalú fölfelé: mind több alkohol mind magasabb vérnyomást eredményez.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához