Ezeket látta már?

Egyél pisztáciát – megvédi a szívedet!

2011.07.14. Módosítva: 2015.11.04.

Egy jó kis diéta részeként a pisztácia jótékony hatású lehet: csökkenti az egyik szívkárosító faktor, nevezetesen az LDL-koleszterin mennyiségét…

A Journal of Nutrition-ban megjelent cikkben a szerző, Kris-Etherton arról számol be, hogy a luteinben, béta-karotinban és gamma-tokoferolban gazdag pisztáciamag jelentős antioxidáns hatással bír.

Egyél pisztáciát – megvédi a szívedet!

-Jó helyzetben vagyunk a pisztáciát illetően – magyarázza Kris-Etherton, - mivel a két fenti anyag vitamin-előanyag (az A- és az E-vitamin előanyagai). A lutein pedig bár nem vitamin, de igen fontos a látás, és a bőr egészsége szempontjából.

Az antioxidánsok azért is fontos anyagok, mert meggátolják a rossz, káros hatású LDL-koleszterin további oxidációját, így nem tud átjutni az érfalakon, nem okoz gyulladást, plakk lerakódást.

- Egyelőre még nincsenek fényes eredmények ezen a téren. Talán még nem vizsgáltunk elegendő mennyiségű egészséges /és beteg embert – említi a szerző.

Klinikai körülmények között hasonlították össze különböző diéták hatásosságát: ezek mind koleszterincsökkentő diéták voltak, különböző teljes zsiradék- és telítettzsír-tartalommal. A pisztáciát is tartalmazó diéták esetén magasabb lutein-, béta-karotin-, és alfa-tokoferol tartalmat mértek. Egyben csekélyebb volt az LDL-koleszterin mennyisége a betegekben.

A szerző bízik abban, hogy a pisztácia jótékony hatása az (egészséges) étrend részeként hozzájárulhat az érelmeszesedés – és következményei (infarktus, stroke) bekövetkeztének lassításához, csekélyebb előfordulásához.

Forrás: sciencedaily

Forrás: EgészségKalauz