Ezeket látta már?

Mitől hidegek állandóan az ujjaim? Ilyen betegséget jelezhetnek

hideg ujj, rajnaud szindróma tünet

Ennél a betegségnél a végtagokban lévő vérerek hirtelen összehúzódhatnak, begörcsölhetnek.

Előfordulhat, hogy valaki szokatlanul fázós, esetleg olyankor is hidegek a végtagjai, mikor a külső hőmérséklet ezt nem indokolja. Kell aggódnunk emiatt? Ha valaki viszonylag fiatal és egészséges, nem kell aggódni amiatt, ha időnként hidegek a végtagjai: ez ugyanis pusztán azt jelenti, hogy a szervezete megfelelően működik. A testünk ugyanis nem "szereti" a szélsőségeket, sem a túl meleget, sem pedig a túl hideget.

Függ a külső hőmérséklettől

Ha azt érzékeljük, hogy a környezetünk az ideálisnál hidegebb, akkor a szervezetünk igyekszik melegen tartani a testünk középső részét, vagyis a belső szerveinket. Ezt azzal éri el, hogy csökkenti a vérkeringést a perifériákon, vagyis a végtagokban (de ezért lehet hideg a fülünk vagy az orrunk is). Az, hogy kinél mikor jön el ez a "határ", több dologtól is függ, például a vékonyabbak általában fázósabbak, mint azok, akiken van néhány plusz kiló, és azoknak is gyakrabban lehet hideg a keze és a lába, akiknek alacsonyabb a vérnyomása.

A hideg végtagok miatt akkor kell aggódnunk, ha más tüneteink is vannak. A bőr elszíneződése (pl. elkékülése), viszketése, húzódása vagy érdes tapintatúvá válása; a végtagok érzéketlenné válása, bizsergése, zsibbadása, fájdalma; sebek, hólyagok megjelenése ugyanis komolyabb betegséget, a keringéssel vagy az idegrendszerrel kapcsolatos problémát is jelezhet. Ilyen esetben mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Mi lehet a hideg végtagok oka?

A végtagok "melegen" tartásáért tehát a vérerek a felelősek, ha az ereinkkel, illetve a vérkeringésünkkel gond van, például érszűkülettel küzdünk, akkor a vér nehezebben jut el a végtagokhoz. Hatással lehetnek a vérkeringésre, illetve a kapillárisok működésére bizonyos gyógyszerek, de azok is küzdhetnek ilyen problémával, akiknek pajzsmirigybetegsége van (a pajzsmirigyproblémák egyik jellegzetes tünete lehet például, ha valaki folyton fázik és állandóan hidegek a végtagjai).

A Raynaud-szindróma nevű tünetegyüttes is hideg kezekkel, lábakkal járhat együtt. Ennél a betegségnél a végtagokban lévő vérerek a hideg vagy akár a stressz hatására hirtelen összehúzódhatnak, begörcsölhetnek. Ilyenkor az ujjak először elfehérednek, majd kékessé-lilássá színeződnek, majd kipirosodnak, ahogy a görcs megszűnik és visszatér a vérkeringés. A Raynaud-szindróma akár valamilyen autoimmun betegség (pl. scleroderma) kísérőtünete is lehet. Oka lehet a végtagok lehűlésének a vérszegénység, a cukorbetegség vagy lupusz nevű autoimmun betegség is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Pajzsmirigy alul- vagy túlműködés? Számtalanszor ez a 2 betegség áll mögötte

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

pajzsmirigy

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához