Ezeket látta már?

Fogamzásgátlóval az agyi értágulat ellen?

Ritkábban fordul elő az agyi erek tágulata azoknak a nőknek a koponyájában, akik hosszabb ideig szednek női nemi hormont tartalmazó fogamzásgátlót. Amerikai idegsebészek számoltak be nagy figyelmet keltő megfigyelésükről az Idegsebészek Társaságának 7. kongresszusán.

Michael Chen, a Rush Egyetem idegsebésze és munkacsoportja ismertette azt a tanulmányt, amely a hormont tartalmazó fogamzásgátló készítmények igen szerencsés, nem várt hatását jelzi. A kutatók két, korábbi vizsgálat alapján kezdték a munkát, amely nemrég jelent meg a szakirodalomban.

Fogamzásgátlóval az agyi értágulat ellen?

Két idegsebészeti klinikán fölfigyeltek arra, hogy az agyi verőerek tágulata, aneurizmája, amely szerencsétlen esetben kiszakad és igen súlyos szövődményeket, nem ritkán halált okoz, szinte minden esetben a változás korába lépő nőkben fordul elő. Ebben az időszakban a női nemi hormon, az ösztrogén szintje a vérben gyorsan és jelentősen csökken.

"Föltételeztük, hogy az alacsony ösztrogénszint és az értágulat valószínűsíthető összefüggése alapján kiemelhetjük azokat a nőket, akik ilyen szempontból veszélyeztetetté váltak és megfelelő kezeléssel ezt a kockázatot csökkenteni lehet" - mondta a vizsgálat vezetője.

Két év alatt a szívsebészeten hatvan aneurizma-esetet észleltek, ezek 65 százalékában az értágulat nem pattant szét. Valamennyi betegnél igen részletes hormonális és nőgyógyászati vizsgálat is történt és pontosan följegyezték, hogy a nők mikor és mennyi ideig szedtek fogamzásgátlót vagy kaptak hormonpótló kezelést.

Az adatokat 4682, ilyen szempontból panaszmentes, hasonló korú nő eredményeivel hasonlították össze. Mindkét csoport tagjainak átlagos életkora 53 év volt. Jelentős különbség csak a hormonális kezelések szempontjából volt.

A kontrollcsoport tagjainak 78 százaléka szedett valamikor hormonális fogamzásgátlót és átlagosan 5,2 évig, míg az agyi értágulat miatt kórházba kerülő nőknek csak 60 százaléka részesült ilyen kezelésben és az időtartam is lényegesen rövidebb, 2,6 év volt. Gyakori, 44,8 százalékos hormonpótló kezelés esetén nem fordult elő agyi értágulat, míg az ilyen okból műtétet igénylő nőknek csak 23,7 százaléka szedett hormont.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a kérdés további vizsgálatokat igényel, de esetleg a súlyos érelváltozások megelőzésében a változás korába jutó nőknek eddig nem ismert lehetőséget nyújthat.

Forrás: MTI