Ezeket látta már?

Gyógyszerszedés - infarktus után

Szívinfarktus után sok beteg nem szedi pontosan a gyógyszereit! A szívrohamot követő időszakban a betegnek általában élete végéig kell különböző gyógyszereket szednie, hogy sokáig élhessen. Ezt a betegek is tudják, mégis közülük sokan nem törődnek ezzel, különösen azok, akiknek vesebetegsége is van.

A krónikus betegségben szenvedők gyakran elfelejtik bevenni a gyógyszereiket, ha többféle patikaszerre van szükségük, csak azt kapják be, ami éppen a kezükbe akad és azt sem pontosan akkor, amikor az orvosi tanács alapján kellene.

Gyógyszerszedés - infarktus után

Ez a tény régóta ismert: a gyógyszeripar a technológia fejlődésével sok készítmény esetén elérte, (pl. az MR*, SR**, retard készítmények) hogy a hatóanyag napi egyszeri bevétellel, 24 órán keresztül kifejtse hatását, ezért akkor a reggelente bevett tabletta után napközben már nem kell a gyógyszerrel törődni.

Több vizsgálat igazolta, hogy a betegek jelentős részénél még ez sem oldja meg az állandó, folyamatos gyógyszerelés gondját. Mindehhez az is gyakori, hogy idős korban többféle betegség miatt van szüksége a betegnek gyógyszerekre, és a néha maréknyi tabletta összerendezése és bevétele nem könnyű feladat.

Wolfgang C. Winkelmayer amerikai kutató és munkatársai azt vizsgálták, hogy azok az idős vesebetegek, akiknek szívinfarktusa is

volt, a következő három évben milyen pontosan szedik azokat a készítményeket, melyeket a szívgyógyász adott utókezelésre. A három leggyakrabban szükséges szívgyógyszerre vonatkozó adatokkal foglalkoztak.

Kétezernél több 65 évesnél idősebb ember sorsát követték három éven keresztül. A gyógyszerek bevételét nem a betegek megkérdezése alapján jegyezték fel, hanem a gyógyszerek kiváltását ellenőrizve értékelték: mindig, pontosan elhozták-e a páciensek a patikából a receptre fölírt készítményeket.

A három év során a betegek csak 50-60 százalékban vették be az előírt gyógyszereket. Meglepő tapasztalat: azok a betegek szedték a legpontatlanabbul a szívszereket, akiknek a vesekárosodása a legsúlyosabb volt. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a rosszabb veseműködésű, idős emberek között több a depressziós, gyakoribb a gondolkodási zavar vagy az emlékezet romlása.

Winkelmayer professzor és munkacsoportjának tanulmányát a Clinical Journal of the American Society of Nephrology közölte.

* MR = modified release, módosított kioldódás

** SR = slow release, lassú kioldódás

(a szerk.)

.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához