Ezeket látta már?

Használt pacemakerek beültetése - lehetséges ez?

Amerikai kezdeményezés a használt pacemakerek beültetésére. Matos Lajos, az MTI szakértője írja: évente egy-kétmillió szívbetegnek volna szüksége pacemaker beültetésére, de ez sok országban a magas költségek miatt lehetetlen. Az Egyesült Államokban éppen ezért klinikai próbával egybekötött mozgalmat szerveznek, hogy a pacemakerrel élő emberek halála után a még évekig működőképes készüléket eljuttassák az arra rászoruló betegeknek távoli országokba.

Az amerikai pacemakerek legolcsóbb változatai ötezer dollárba kerülnek, amely lényegesen meghaladja a munkából élők egész esztendei jövedelmét a világ számos országában. Nagyon sokan kerülnek várólistára, amíg valamilyen adománynak köszönhetően megkaphatják az életet jelentő pacemakert.

Használt pacemakerek beültetése - lehetséges ez?

Payman Zamani és munkatársai egy egyesült államokbeli egyetemen gondos nyilvántartást vezettek az ott meghalt szívbetegekről, akiknek a mellkasában pacemaker működött. Azt is megvizsgálták, hogy a műszer parányi akkumulátora még mennyi ideig biztosította volna a működőképességet.

Az elhunyt betegek mellkasából kiemelt készülékek között számos olyan akadt, amely még legalább négy esztendeig megbízhatóan védte volna viselőjét a végzetes szívritmuszavartól. A munkacsoport végigjárta a jogi lépéseket, amelyekre szükség volt ahhoz, hogy a hozzátartozók engedélyével az elhamvasztás előtt kiemelhessék a műszert.

Voltak betegek, akik a végrendeletükben eleve megírták, hogy haláluk esetén a testükben lévő pacemakert olyan betegtársra hagyják, akinek szüksége van az eszköz beoperálására.

Az illetékes amerikai hivatal, amely a gyógyszerek és orvosi műszerek engedélyezésével foglalkozik (FDA), egyelőre csak egyszeri alkalmazást tesz lehetővé a pacemakerek esetében. A mostani vizsgálat alapján azonban mérlegeli a készülék kiadását más országbeli betegek számára, ha a szállítás feltételeit megteremtik.

A két legnagyobb pacemakert gyártó cég közölte, hogy a maga részéről nem támogatja a második használat lehetőségét. Arra hivatkoztak, hogy évente sok új műszert adományoznak a rászoruló betegeknek a szegény országokban.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához