if (abp == 1) { }

Ezeket látta már?

Hirtelen szívhalál: jó, ha van 5 perce újraéleszteni! Így segíthet

hirtelen szívhalál, újraélesztés, szívbetegség, szívritmuszavar

A szív pumpafunkciójának kiesése miatt a beteg rövid időn belül – pár másodperc alatt – elájul, elveszti az eszméletét. Mennyi az esély a túlélésre, és hogyan segíthetünk másnak?

Az esetek hátterében sok esetben szívritmuszavar, általában kamrafibrilláció áll. Előzetes ok vagy tünet nélkül, hirtelen, váratlanul és megmagyarázhatatlan okból fiatalok közül is sokan hunynak el, gyakran sportolók például meccs közben, de ma hajnalban például egy hatnapos újszülötthöz kérte a mentők segítségét egy fővárosi édesanya. A kismama a telefonon kapott utasítások alapján megvizsgálta gyermekét, majd a mentésirányító instrukciói szerint azonnal megkezdte az újraélesztését. Az időben megkezdett mellkasi nyomások végül sikerre vezettek.

A hirtelen szívhalál segítség nélkül biztos tragédia

A hirtelen szívhalálnak nevezett betegség legszomorúbb ismérve, hogy a tünetek fellépése és a halál bekövetkezése között maximálisan egy óra telik el. A szív pumpafunkciójának kiesése miatt a beteg rövid időn belül – pár másodperc alatt – elájul, elveszti az eszméletét. Azonnali beavatkozás nélkül a folyamat megállíthatatlan, és halálhoz vezethet.

Hogyan kell újraéleszteni - kattintson!

Ha a szervezet huzamosabb ideig nem részesül megfelelő vér- és oxigénellátásban,agykárosodás következik be. Ennek mértéke függ a keringés nélkül eltelt idő nagyságától. Ezért fontos a gyors észlelés, a mentők értesítése, és az újraélesztés megkezdése. Ebben az esetben a mellkas összenyomásával pótolható a vérkeringés, szükség esetén a légzés is, befúvásos lélegeztetéssel.

Szívhalál: az ökölcsapás életet menthet

A kamrafibrillációmegszüntetése lehetséges a mellkas közepére mért hirtelen ökölcsapással ("ököl – pacemaker") vagy elektromos árammal. Az elektromos áramot leadó készüléket hívjuk defibrillátornak. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ma már elérhetők olyan félautomata, illetve automata készülékek, amelyek bárki által könnyen kezelhetők.

A beteget a kiérkező mentők intenzív osztályra szállítják, ahol modern gépek és eszközök segítenek állapotának stabilizálásában, a vitális funkciók (légzés, szívműködés) fenntartásában. Azonnal megtörténik a szív katéteres vizsgálata. A beteget ellenőrzött keretek között mesterséges kómában tartjuk, meghatározott ideig alacsony testhőmérsékletet idézünk elő, kivédve ezzel a további agykárosodást.

A gyenge dohányzás is duplájára növeli a hirtelen szívhalál kockázatát a nőknél! Kattintson!

Jó gyógyulási kilátások szívritmuszavar esetén

Fontos, hogy a gyógyításban részt vevők nyújtsanak pszichés támogatást az aggódó családtagok számára is. A betegek többségének jók a gyógyulási kilátásai. Megfelelő kezelés mellett teljes életet élhetnek. Bizonyos esetben szükség lehet a bőr alá ültethető kis készülékre, a defibrillátor-pacemakerre (speciálisszívritmusszabályozókészülék), mely automatikusan ismeri fel a kóros ritmuszavart és állítja helyre a normális szívműködést.

A betegek kardiológiai gondozásba kerülnek, mely során folyamatosan nyomon követjük állapotukat, pacemakerviselés esetén a készülék működését is.

Forrás: Debreceni Egyetem Klinikai Központ