Ezeket látta már?

Kardiológusok összefogása a szívbetegségekkel szemben

2010.06.15. Módosítva: 2015.11.04.

Marosvásárhely: nemzetközi kardiológiai kongresszus magyar és román összefogással. Nemzetközi Konferenciát tart a Magyar és a Román Kardiológusok Társasága. Marosvásárhelyen szó esik majd a heveny szívinfarktus katéteres ellátásáról, melynek romániai elterjesztésén régóta dolgoznak együtt a két ország kardiológus szakemberei.

Június 23. és 25. között rendezik meg azt a konferenciát, melyen a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, a Magyar Kardiológusok Társasága, valamint a Román Kardiológusok Társaságának tagjai a hirtelen szívhalál okait és korszerű kezelési módjait, valamint a szívelégtelenség modern terápiáit és a heveny szívizominfarktus katéteres ellátásának hatékonyságát ismertetik a marosvásárhelyi rendezvény résztvevőivel.

Kardiológusok összefogása a szívbetegségekkel szemben

Magyarország és Románia ugyanis sok tekintetben hasonló epidemológiai problémákkal küzd: mindkét országban a halálozások több mint 50 százalékáért a szív-és érrendszeri betegségek felelősek. Magyarországon azonban az elmúlt 15 évben 5 évet javult a születéskor várható élettartam, ami nagy részben a szívizominfarktus megelőzésében és kezelésben elért eredményeknek köszönhető. Ezzel szemben Romániában jelenleg is dolgoznak azon román és magyar kardiológusok, hogy a szívizominfarktus kezelésében hatékony korszerű katéteres eljárásmódot bevezessék. Ha azonban a szív-és érrendszeri betegségek hatékony kezelése továbbra is ebben az ütemben javul, akkor minimum 20 év szükséges, hogy a két ország elérja a nyugat-európai halálozási arányokat.

Kiemelt szerepet kap a marosvásárhelyi kongresszuson a korszerű kezelési módok ismertetése, épp ezért angol, román és magyar nyelven továbbképző előadásokat is tartanak a kardiológus szakemberek a szív- és érrendszeri betegségek legkorszerűbb kezelési módozatairól. A rendezvénynek a Maros Megyei Sürgősségi Kórház ad otthont. Főszervezője Benedek Imre kardiológus professzor, a Magyar Kardiológusok Társasága Határon kívüli Magyarok Szekciójának elnöke, védnökei pedig Dan Deleanu, és Merkely Béla professzorok, akik egyben a két Tudományos Társaság elnökei is.

Forrás: Medipress