Ezeket látta már?

Igaz vagy sem, hogy a magasabb vérnyomás együtt jár az életkorral? A kardiológus válaszol

vérnyomásmérés, vérnyomás, magas vérnyomás, vérnyomás érték,

A hipertónia a szív- és érrendszeri betegségek fő rizikófaktora. A megelőzéséről, kialakulásáról számos tévhit kering.

A csendes kór csakis szűréssel fedezhető fel

A magyar felnőttek közel fele magas vérnyomással él, a szinte tünetmentes betegség a szív- és érrendszeri katasztrófák egyik legfontosabb rizikófaktora. A hipertónia kezelhető, de nem gyógyítható.

A vérnyomás optimális mértéke 120/80 alatt van, 130/80-85-ig még elfogadható, de már nem optimális az érték, így a páciens utánkövetése javasolt. Magas vérnyomásról 140/90 fölött beszélhetünk, aminek természetesen az értékek emelkedésével enyhe, középsúlyos és súlyos fokozatait különböztetjük meg.

„A magasvérnyomás-betegségnek lehetnek tünetei, például ilyen lehet a fáradékonyság, a fejfájás vagy a hidegrázás, de a hipertóniás betegek jó része teljesen panaszmentesen éli mindennapjait, a magas vérnyomást gyakran csak akkor fedezik fel, ha már kialakult valamilyen komolyabb szövődmény. Éppen ezért fontos a vérnyomás rendszeres ellenőrzése, a szűrés.” - emelte ki Dr. Alwazir Foris, az Affidea Magyarország kardiológusa.

A szervezetünk érrendszere alapvetően optimális vérnyomás érték esetén funkcionál normálisan, így magas vérnyomás esetén az erek felülete károsodik, különösen a kisérhálózatok.

 • Kialakulhat érelmeszesedés,
 • mikro bevérzések,
 • különböző mikro sérülések,
 • illetve a magas vérnyomás jelentősen megterheli a létfontosságú célszerveinket, így például a vesét, szívet és az agyat is.

A magas vérnyomás tulajdonképpen egy rizikó, ami megnöveli a stroke, a szívritmuszavar, a szívinfarktus, a veseelégtelenség, a perifériás érbetegség kialakulását

A hipertónia népbetegségnek számít Magyarországon:

 • az elmúlt 18 évben a felnőtt lakosság körében 80%-kal nőtt előfordulása,
 • a felnőttek közel 40%-át érinti.
 • 2019-ben a férfiaknál 3735,
 • a nőknél 4198 megbetegedés jutott tízezer lakosra.
 • Az idősebb korosztályokban rendre gyakoribb a magasvérnyomás-betegség, mint a fiatalabbakban,
 • 2019-ben a 19–24 évesek körében 314,
 • míg a 75 éves és annál idősebb korosztályban már 9203 volt a tízezer lakosra jutó esetek száma.

„A kor előrehaladtával folyamatosan növekszik a hipertónia előfordulása, fokozott kockázati csoportba tartoznak azok, akik súlyfelesleggel rendelkeznek, dohányoznak és keveset mozognak vagy akinek a szülei magasvérnyomás-betegségben szenvedtek. Ha egy hölgynél a várandósság ideje alatt magas vérnyomás alakult ki, akkor számíthat rá, hogy később is jelentkezik majd idősebb korban a probléma. Szintén rendszeresen ellenőrizni kell azokat a pácienseket, akik stressz hatására produkálnak magas vérnyomásértékeket, például az orvosnál.” - mondta el Dr. Alwazir Foris.

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!A magasvérnyomás megelőzésében fontos szerepet játszik az egészséges életmód

 • stressz csökkentése,
 • egészséges étrend tartása,
 • csökkentett sófogyasztás,
 • alkoholfogyasztás mérséklése,
 • dohányzás elhagyása
 • és a rendszeres testmozgás végzése.

Bár a magas vérnyomás gyakori, mégis számtalan tévhit él ezzel kapcsolatban az emberekben

A kardiológus szakorvos hangsúlyozta:

„Sokan például gondolják, hogy a kor előrehaladtával normálisnak tekinthető, ha a vérnyomás is emelkedik. Például találkoztam olyan 70 év feletti pácienssel, aki 70 éves lévén normálisnak gondolta a 170/100-as vérnyomás értékeit. Sokan hisznek a gyógyteákban is olyannyira, hogy képesek a gyógyszereiket elhagyni, ami nem jó megoldás. Tisztában kell lenni azzal is, hogy a magas vérnyomás egy olyan betegség, amit hatékonyan lehet kezelni, de kigyógyulni nem lehet belőle. Ma már rendelkezésre állnak olyan hatékony gyógyszerek, amelyekkel kiválóan karbantartható a hipertónia és a páciens hosszú életet élhet jó életminőséggel, illetve a súlyos szövődmények kockázata is jelentősen csökkenthető.”

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mit jelent, ha csak az egyik vérnyomásérték magas? Az orvos elmondja

Forrás: Affidea