Ezeket látta már?

Magas vérnyomás és demencia: mi az összefüggés?

magas vérnyomás mérés következménye

Érdemes mielőbb kezelni, ha a 30-as éveidben magas valakinek a vérnyomása.

Kutatók a magas vérnyomás és az időskori demencia kapcsolatát vizsgálták

Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő a csoportjában érdekes kutatásra hívta fel a figyelmet korábban. Egy tanulmány szerint érdemes mielőbb kezelni ha a 30-as éveidben magas valakinek a vérnyomása, a 70-es éveire nagyobb mértékben károsodik az agya.

"A JAMA Network Open szakfolyóiratban közzétett kutatás mágneses rezonancia képalkotással (MRI) hasonlította össze a 30-as és 40-es éveik körül magas vérnyomással élő idősebb felnőttek agyát a normál vérnyomású idősebb felnőttekével.

Azt találták, hogy a magas vérnyomású csoportban lényegesen kisebb volt az agy egyes területeinek térfogata és rosszabb a fehérállomány integritása. Mindkét tényező összefügg a demenciával.

A kutatás azt is kimutatta, hogy a kedvezőtlen agyi változások bizonyos agyi régiókban – például a szürkeállomány csökkenése és a frontális kéreg térfogata – erősebbek a férfiaknál. Megjegyzik, hogy a különbségek összefügghetnek az ösztrogén menopauza előtti védő előnyeivel" - olvasható a bejegyzésben.

Hivatkozás: Kristen M. George et al.: Association of Early Adulthood Hypertension and Blood Pressure Change With Late-Life Neuroimaging Biomarkers, JAMA Network Open (2023). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2023.6431

https://jamanetwork.com/.../jamanetwo.../fullarticle/2802984

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így függ össze a magas vérnyomás és a demencia

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#magas vérnyomás

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához