Ezeket látta már?

5 komoly betegség, ami magas vérnyomást okoz

magas vérnyomás, tünetei, kezelése, kivizsgálása, carotis ultrahang

A magas vérnyomás az esetek többségében önállóan áll fenn, de előfordulhat, hogy valamilyen betegséghez kapcsolódik, amire eddig nem is gondolt volna.

Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája azt is elmondja, hogy mi minden vezethet magas vérnyomáshoz, és mi a teendő ilyenkor.

Elsődleges és másodlagos magas vérnyomás

A néma gyilkosnak is nevezett magas vérnyomás legtöbbször önállóan áll fenn (elsődleges magas vérnyomás), viszont nem ritka, amikor egy szerv károsodása, betegsége váltja ki az érték kiugrását (másodlagos magas vérnyomás).

Akárcsak az elsődleges magas vérnyomásnál, az esetek többségében a másodlagosnál sem hívják fel kellemetlen tünetek a figyelmet a vérnyomás kiugrására. A magas vérnyomás fennállására legtöbbször rutin vérnyomásmérésnél derül fény. Azt, hogy ilyenkor elsődleges vagy másodlagos hipertóniával állunk-e szemben, pusztán a vérnyomás mérése alapján nem lehet.

Léteznek azonban olyan jelek, melyekből mögöttes betegségek jelenlétét lehet sejteni:

  • nem hatásosak a magas vérnyomást csökkentő gyógyszerek
  • különösen magas a vérnyomás (160/100 Hgmm feletti)
  • hirtelen alakul ki a magas vérnyomás, méghozzá 30 éves kor előtt vagy 55 éves kor után
  • nincs a családban magas vérnyomás betegség
  • a magas vérnyomásos beteg nem túlsúlyos

Másodlagos magas vérnyomást okozó betegségek

A másodlagos magas vérnyomást olyan betegségek okozzák, melyek a vese, az artériák, a szív illetve az endokrin rendszer működését károsítják. Kutatások szerint a másodlagos magas vérnyomás az esetek 10 %-ban fordul elő, a maradéknál a magas vérnyomás önállóan áll fenn – mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája.

A másodlagos magas vérnyomás hátterében leggyakrabban a veseartéria szűkülete (renovaszkuláris hipertónia) áll. A szűkületért többségében a magas koleszterinszint felelős, aminek következtében az ereket szűkítő úgynevezett plakkok alakulnak ki. Ennek hatására a vesékben kevesebb vér áramlik, amit a szervezet vérnyomás-csökkenésként érzékel, és vérnyomást emelő mechanizmusokat aktivál.

További betegségek, melyek magas vérnyomást okoznak:

  1. mellékvese betegsége (pl. tumor)
  2. hormonzavarok (pl. pajzsmirigyzavar, Cushing-kór)
  3. cukorbetegség
  4. aorta szűkülete
  5. alvási apnoe

Ezek mellett az alkoholizmus és bizonyos gyógyszerek (pl. fogamzásgátlók, étvágycsökkentők, nem szteroidos fájdalomcsillapítók, antidepresszánsok) is okozhatnak magas vérnyomást.

Fontos a megfelelő kivizsgálás

Akár elsődleges, akár másodlagos magas vérnyomás áll fenn, fontos a kiugró értékek normalizálása, hiszen a tartósan magas vérnyomás súlyos szövődményeket okozhat, mint stroke, szívinfarktus.

Másodlagos magas vérnyomás esetében a kezelendő okok kiderítéséhez vérvétel, vizeletvizsgálat, hasi ultrahang, MRI illetve mellkasröntgen vihet közelebb.

Az alapbetegség kezelése mellett az esetek többségében a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása is szükséges. Az eredményes és sikeres terápia érdekében másodlagos magas vérnyomás esetén kiemelten fontos az alapbetegség és a vérnyomás csökkentésével foglalkozó szakorvos szoros együttműködése.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Milyen betegségek okozhatják a gyakori szédülést? Az orvos elmondja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

magas vérnyomás

Forrás: Trombózis és Hematológiai Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához