Ezeket látta már?

Ezek a tünetek napokkal előre jelezhetik a stroke-ot

stroke, tünet, jelez, előre, TIA, fejfájás

Ne legyintsen ezekre a panaszokra, hiszen utalhatnak arra, hogy hamarosan stroke-ot kap.

A stroke az agyi vérellátás zavara, mely a rokkantság és a halálozás egyik fő oka. Az állapot az agyban lévő erek elzáródása, illetve vérzése miatt jön létre. Mivel ekkor az agy egy része nem rendelkezik elegendő véráramlással, az agysejtek a fellépő oxigénhiány miatt pusztulni kezdenek az érintett területen. Ha túl sok agysejt pusztul el, a károsodás maradandóvá válik. A legsúlyosabb eset az, ha létfontosságú központot ér a vérellátás leállása, az ugyanis azonnali halállal jár

A probléma főleg az idősebbeket érinti bár fiatalabbaknál sem kizárt. 55 éves kor után 10 évente a stroke kockázata majdnem megduplázódik.

Veszélyessége miatt életkortól függetlenül fontos ismerni a jeleit, hiszen minél hamarabb cselekedni kell, hogy kisebb legyen a károsodás mértéke és visszaállíthassák az agy megfelelő véráramlását. 2 óra az ún. terápiás ablak, amikor a kialakult vérrögöt eredményesen oldani lehet. Később már visszafordíthatatlan károk keletkeznek!

A stroke tünetei

 • beszédkészség zavara
 • erős fejfájás
 • szédülés
 • féloldali bénulás, zsibbadás
 • hirtelen fellépő látászavar
 • egyensúlyvesztés
 • eszméletvesztés

Lehetnek figyelmeztető jelek napokkal a stroke előtt?

A stroke-ot sajnos nem mindig lehet előre jelezni, de egyeseknél előfordulhatnak olyan panaszok, állapotok, amelyek figyelmet igényelnek. Az egyik ilyen az úgynevezett TIA, melyet mini stroke-nak is neveznek.

TIA

Az átmeneti ischaemiás rohamot (TIA), mini-stroke is szokták nevezni, mivel ugyanolyan tüneteket okoz mint a stroke, ám lényeges különbség a kettő között, hogy ekkor az agy véráramlásának zavara csupán átmeneti. Ez az egyik legfontosabb figyelmeztető jele annak, hogy a jövőben fellép majd nagyobb probléma. Éppen ezért ne legyintsen rá, ha átmenetileg zsibbadást, nehéz beszédet, látászavart tapasztal! Az emberek körülbelül 20%-ánál kialakul stroke a TIA-t követő 90 napon belül.

Súlyos vagy szokatlan fejfájás

A TIA mellett figyelmeztető jel lehet az, ha olyan fejfájást tapasztal, mely addig nem volt önre jellemző.

Egy 2020-as, 550 felnőttet vizsgáló tanulmány szerint a vizsgálatban résztvevők 15%-ánál találtak olyan fejfájást, amely megelőzte az stroke-ot. Ez jellemzően az agyi katasztrófa előtt 1 héttel jelentkezett. A tanulmány szerzői elárulták, hogy ezek a fejfájások vagy igen erősek voltak vagy különböztek minden korábbitól. Azt is megfigyelték, hogy gyakran a stroke tüneteinek bekövetkezéséig tartottak. Mindezeken túl arra is felhívták a figyelmet, hogy azoknál akik ilyen fejfájást tapasztaltak, nagyobb valószínűséggel szenvedtek pitvarfibrillációban.

A stroke rizikófaktorai

 • magas vérnyomás
 • magas koleszterinszint
 • cukorbetegség
 • dohányzás
 • 50 év feletti kor
 • pitvarfibrilláció

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Stroke, agyvérzés: őket nagy mértékben veszélyezteti

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Stroke

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához