Ezeket látta már?

Több mint 1 milliárd embernek magas a vérnyomása

2017.09.11. Módosítva: 2017.09.11.
vernyomasokok

1975 és 2015 között az egész világra kiterjedően vizsgálták meg az emberek vérnyomását, így készült el a vérnyomás világtérképe. Tanulsága: több mint egymilliárd embernek magas a vérnyomása!

Pontosan ma már 1,13 milliárdnak – ezt állítja a Lancet nevű tudományos szaklap.

Az elmúlt 40 évben majdnem megduplázódott a magas vérnyomásos betegek száma. Némi előrelépés azért van: a magasabb jövedelmű országokban javult a helyzet, azaz a csökkentek a kóros vérnyomás értékek, az alacsony és közepes jövedelmű országokban azonban gyors ütemben romlott a helyzet, főleg Dél-Ázsiában, Afrikában.

Általában a férfiaknak magasabb a vérnyomásuk, mint a nőknek, tehát az ezzel összefüggő betegségek is jobban fenyegetik az erősebb nemet.

A férfiakra vonatkozó magas vérnyomásos országok listáját vezető öt országba beletartozik hazánk mellett Horvátország, Lettország, Litvánia, Szlovénia.

Sok zöldség, gyümölcs, kevesebb hús - normális vérnyomás Sok zöldség, gyümölcs, kevesebb hús - normális vérnyomás Forrás: EgészségKalauz

Mi okozhat magas vérnyomást?

A magas vérnyomás több okra vezethető vissza.

  • Természetesen nem elhanyagolható a genetikus ok,
  • még többet árthat a magas só- és káliumtartalmú étrend,
  • a környezeti tényezők közül az ólom- és egyéb levegőszennyező anyagokat szokták megemlíteni,
  • és persze a stressz is vastagon belejátszhat.

Ritkábban kerül szóba, pedig bebizonyították, hogy a gyerekkori hiányos táplálkozás hozzájárulhat a felnőttkori magas vérnyomás kialakulásához. Nagyon fontos, hogy a magas vérnyomást idejében diagnosztizálják, mert a mai modern gyógyszerekkel a vérnyomás optimális értékre állítható be.

Nem a kor miatt magasabb!

Óriási tévedés! Mármint az, hogy a magas vérnyomás a korral járna.

Az 1960-as években végeztek egy kutatást, ezer kenyai ember bevonásával. Kiderült, hogy a vérnyomásuk nem hogy nem emelkedett, de életkoruk emelkedésével éppenséggel csökkent!

Az ingadozó vérnyomás is megviseli szervezetünket. Olvasson tovább!

A titok nyitja pedig az étrendjükben keresendő: teljes kiőrlésű gabona, hüvelyesek, gyümölcsök, sok leveles zöldség és rengeteg egyéb zöldségféle fogyasztása, – és a máshol megszokotthoz képest sokkal kevesebb hús.

Nitrogén-monoxidot kellene ennünk?

A magas vérnyomást mostanában már kifejezetten civilizációs betegségnek tartják. Megállapították, hogy a vérnyomás normális szinten tartásához nitrogén-monoxidban gazdag étrend szükséges. A szervezetben felszabaduló nitrogén-monoxid ellazítja az erek simaizmait, nő az erek keresztmetszete, csökken a vérnyomás és több vér áramlik át az ereken. Ha viszont kevés a nitrogén-monoxid, az artériák merevvé válnak, a vérnyomás megemelkedik.

Egy sereg olyan étel létezik, melynek fogyasztásával a nitrogén-monoxid szintje természetes módon megemelhető. Fogyasszon minél több rukkolát, rebarbarát, koriandert, fejes salátát, spenótféléket, bazsalikomot, céklát vagy annak levelét, mángoldot – ezek a zöldségfélék azt ígérik, hogy vérnyomásunkat kordában tartják.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához