Ezeket látta már?

Trombózis: ezekkel a szokásokkal növelhetjük az esélyét

trombózis

A mélyvénás trombózisnak léteznek rizikófaktorai, melyekkel nem árt tisztában lenni, hiszen ekkor külön figyelmet kell szentelni a megelőzésnek.

Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája összeszedte azt a 8 embert típust, akiket jobban fenyegetnek a vérrögök.

Túlsúllyal küzdők

A túlsúly számtalan szövődményt okozhat, például a 2-es típusú cukorbetegséget, metabolikus szindrómát, szív-és érrendszeri panaszokat és bizony mélyvénás trombózist is. Egyrészt azért, mert a súlyfelesleg megnöveli a visszértágulat kialakulását, melyben a vér áramlási sebessége lelassul, pangás fel, ami megnöveli a vérrögök kialakulásának esélyét. Ezen kívül a túlsúly olyan betegségeket is okozhat (magas vérnyomás, diabetes), melyek szintén nagy trombózis-provokáló faktornak számítanak.

Dohányosok

A túlsúlyhoz hasonlóan a dohányzás is rombolóan hat az egész szervezetünkre és óriási károkat okozhat, ráadásul 23%-kal megnöveli a trombózis esélyét is! Ennek oka, hogy súlyosbítja a keringési betegségeket, károsítja az érfalat, növeli a vérlemezkék összecsapódását (aggregációját), így mind a vénás mind az artériás oldalon okozhat vérrögöket.

Fogamzásgátlót, hormonokat szedők

A hormontartalmú fogamzásgátlók és az egyéb hormonterápiában részesülők is nagyobb veszélynek vannak kitéve, hiszen ezek a szerek fokozzák a véralvadást. A legjobb az lenne, hogy még mielőtt bárki hasonló készítményhez nyúl, végeztessen rizikóbecslést trombózis szempontjából (benne trombofília szűréssel), és ha magas, úgy más védekezési módszert válasszon, és ha lehet, ne alkalmazzon más hormonális készítményeket sem (pl. Klimax terápia, tesztoszteron pótlás).

Akiknek már volt trombózisuk vagy trombofíliásak

Amennyiben valaki átesett már trombózison, úgy sajnos fennáll a veszélye annak, hogy megismétlődik a baj, főleg akkor, ha nincs normál tartományon belül az INR szintjük (ez általában 2-3 közt van). Ekkor ugyanis PTS (poszttrombotikus szindróma) léphet fel, amikor nagyobb eséllyel keletkeznek újra vérrögök.

Fontos, hogy ha az illető valamilyen trombofíliával küzd, akkor is megnő a rizikó. Természetesen léteznek a trombofíliáknak enyhébb és súlyosabb formáik is, ám ha ez utóbbi csoportba tartozik valaki, úgy véralvadásgátló terápiára szorul megelőző célzattal- mondja Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

Tartós immobilitással járó betegségekkel küzdők

Leggyakrabban törés utáni gipszelés, olyan belgyógyászati betegség, ami tartósan betegágyhoz köt. Továbbá olyan neurológiai betegség (pl. stroke, sclerosis multiplex), ami szintét immobillá teheti a beteget ,stb.

Íme, a trombózis 5 tünete, amivel azonnal orvoshoz kell menni!

További kockázati tényezők

Várandósok, gyermekágyi időszakos kismamák

A hormonális változások, melyek terhesség és szülés után létrejönnek, mind a kismama és a gyermek érdekét szolgálják, ám ezeknek vannak sajnos árnyoldalaik is. Ilyen például az, hogy nő a vér alvadékonysága, ráadásul a kialakult fizikai hatások (pl. növekvő méh, baba nyomja a medence ereit) miatt sokkal könnyebben lép fel trombózis a kismamáknál. Amennyiben a nő császármetszéssel hozta világra babáját, úgy az esély még nagyobb!

Vannak olyan betegségek, melyek megléte szintén megnöveli a trombózis rizikóját, így nem ritka, amikor már eleve véralvadás-gátlót kapnak prevenció gyanánt, főleg, ha mellette más alvadást fokozó tényező is jelen van. Ilyen betegségek a következők:

· Cukorbetegség

· Pitvarfibrilláció

· Daganatok (főleg petefészek, méh, vastagbél, hasnyálmirigy)

· Súlyos visszértágulatok

· Magas vérnyomás

Ezeket tegye, hogy megelőzze a trombózist:

· Dohányzás abbahagyása

· Súlyfelesleg leadása

· Rendszeres testmozgás

· Egészséges étrend

· Bőséges folyadékfogyasztás

· Szükség esetén megfelelő véralvadásgátló terápia, illetve kompressziós terápia

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tüdőembólia vagy szívroham? Ennyire megtévesztők lehetnek a tünetek

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#sürgősségi

Forrás: Trombózisközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához