Ezeket látta már?

Veszélyes szívügyek

Európában a legtöbb futballstadionban és pályán nem állnak rendelkezésre azok a megfelelő eszközök, amelyekkel a szívrohamot kapott szurkolók élete megmenthető lenne.

Egy nemrég svéd kezdeményezésre végrehajtott felmérés során 187 stadion felszereltségét vizsgálták abból a szempontból, azokban elégséges eszközök állnak-e rendelkezésre ahhoz, hogy a hirtelen szívrohamot kapó szurkolókat el tudják látni. A szakemberek szerint ezek a létesítmények és eszközök azért kiemelten fontosak, mert sajnos sok esetben az életveszélyben lévő szurkolók kórházba szállítása nem megoldható, vagy már csak túl későn oldható csak meg.

A megvizsgált 187 sportlétesítménynek több mint negyedében nem állt rendelkezésre egyáltalán defibrillátor, de ennél több volt azon stadionok száma, amelyekben az ilyen vészhelyzetekre semmilyen akciótervet nem dolgoztak még ki. A szakemberek úgy vélik, hogy az aggasztó számok is jól mutatják, hogy az ilyen eszközök és eljárások bevezetése a sportlétesítményekben kiemelkedő fontosságú volna, javaslatuk pedig az, hogy a stadionok tulajdonosait kötelezzék a megfelelő eszközök beszerzésére és üzembe állítására.

A felmérést végző sportorvosi csoport szerint az jól ismert tény, hogy az izgatott szurkolók esetében a szívroham kialakulásának kockázata megemelkedik a meccsek során, és ilyenkor a nem megfelelő ellátás a drukker életét is követelheti. A vizsgált létesítményeket nem nevezték meg a felmérést végző szakemberek, de annyit elárultak, hogy mind vezető európai klubok stadionjaiként ismertek, és az elmúlt évben a lelátókra jegyet váltó nézőből 77-en szívrohamot kaptak a meccsek alatt.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához