Ezeket látta már?

A léprepedés tünetei: hányinger és sápadtság jelzi

léprepedés, lépbetegség, hasfájás

A lépet érintő betegségek általában sürgős orvosi beavatkozást igényelnek.

Melyek a lép leggyakoribb betegségei és vajon tényleg igaz az, hogy ha kiveszik, semmi bajunk nem lesz?

Hogyan is épül fel a lép?

A lép a gyomor, a bal vese és a rekeszizom között, a bal bordaív alatt elhelyezkedő hosszúkás szerv. Simaizomban gazdag, kötőszövetes tok veszi körül, amelyből úgynevezett gerendák futnak a belső, szivacsos állományba. Ez utóbbi két részből áll; a vörös pulpa üregeiben történik a vörös vértestek lebontása, míg a fehér pulpa nyiroktüszőket tartalmaz.

Amikor a lép okozza a fájdalmat

Bizonyára mindenki érezte már, hogy kimerítő mozgás során szúrni kezdett az oldala. Ha a fájdalom a bal bordaív alatt jelentkezik, akkor feltehetően a lép, esetleg a rekeszizom görcse okozza. Ilyenkor a következőt érdemes tenni. Álljon terpeszbe, emelje fel a karjait, majd mélyen szívja be a levegőt. Lassan fújja ki, miközben behajlítja a törzsét. Ismételje a gyakorlatsort, amíg meg nem szűnik a fájdalom.

Vérellátása igen gazdag; a vért a lépartéria szállítja a szervbe, míg onnan a lépvénán át távozik, miközben egyfajta szűrési, tisztítási folyamaton esett át.

A lép funkciója igen sokrétű:

  • az elöregedett, vagy hibás vörösvérsejtek lebontása;
  • vérraktár;
  • részt vesz az immunrendszer működésében, szervezetünk legnagyobb nyirokszerve;
  • bizonyos anyagokat raktározhat, ha azok mennyisége valami okból felszaporodik a szervezetben

A lép leggyakoribb megbetegedései és sérülései

Szerencsére nem gyakoriak a lépet érintő betegségek, azonban általában sürgős orvosi beavatkozást igényelnek. Sérülések, balesetek, verekedések alkalmával a lépet ért trauma szintén súlyos következményekkel járhat.

Tudta? Ezért nagyobbodhat meg a lépünk! Kattintson!

Léprepedés (lépruptúra)

  1. Trauma hatására a lép tokja átszakadhat. Ez igen nagy vérveszteséget okoz. Bekövetkezhet a sérülést követően azonnal (egyszakaszos lépruptúra). Ha viszont az ütés pillanatában a szerv csak kisebb mértékben sérül, a belső állományban fellépő vérzés okozza órák, vagy akár hetek múlva a tok repedését.
  2. A megrepedt lépből kiömlő vér a hasüregbe kerül. A beteg állapota hirtelen romlik ilyenkor; ájulás, szapora szívverés, vérnyomásesés, sápadtság, verejtékezés, erős hasi fájdalom, hányás léphet fel, a hasizmok reflexesen összehúzódnak, a has keménnyé válik.
  3. Ezért fontos minden, a hasat ért trauma esetén az alapos fizikális vizsgálat. Az anamnézis, a klinikai tünetek, és laborparaméterek alapján felmerült gyanút képalkotó eljárások segítségével lehet igazolni.
  4. Kezelése enyhébb esetben a repedés sebészi "befoltozásával" történik. Súlyos, uralhatatlan vérzés esetén viszont a szerv eltávolítása (splenectomia) válik szükségessé. Ez további, maradandó egészségkárosodást nem okoz. A műtét után egy ideig fokozott lehet a fertőzésekre való hajlam, amely idővel csökken, ahogy más nyirokszervek átveszik a lép feladatát. Ilyenkor szükséges beadatni a pneumococcus elleni védőoltást, esetleg megelőző jelleggel antibiotikumot szedni.

Lépinfarktus

A szervet ellátó verőér (lépartéria) részleges, vagy teljes elzáródása, melyet egy - a lépartériából származó (trombózis), vagy más szervből (embólia) érkező - vérrög okoz. Hátterében általában trombózisképződésre hajlamosító vérképzőszervi betegségek (leukémia, limfóma), esetleg a lépartéria műtéti sérülése, gyulladásos betegsége állhat.

Éles fájdalommal, lázzal, hányingerrel, hányással jár. A vérellátás akadályozottsága miatt ilyenkor a szerv egy része elhalhat. Ennek kimutatása - a kórelőzmény ismeretében - képalkotó (CT, ultrahang, MR) eljárásokkal igazolhatja a lépinfarktust. Kezelése az alapbetegség, a kiváltó ok megfelelő ellátását jelenti. Súlyos, kiterjedt lépelhalás esetén szükséges lehet a szerv eltávolítása.

Lépvéna elzáródása (izolált lépvénatrombózis)

Az előbbihez hasonlóan itt is vérrög okoz érelzáródást, azonban a lépvéna érintett. Okozhatja vénagyulladás, fertőzés, vagy trauma, de kiválthatja idült hasnyálmirigy-gyulladás akut fellángolása és hasnyálmirigy daganat is, mivel a lépvéna a hasnyálmirigy mellett fut. Valamint a fent említett trombózisképződésre hajlamosító vérképzőszervi betegségek következtében is kialakulhat.

A vér nem tud kiáramlani a szervből, így az megnagyobbodik, ami általában nagy fájdalommal jár. Az orvosi vizsgálat során tapinthatóvá válik, a diagnózist képalkotó eljárások alkalmazása erősítheti meg.

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz