Ezeket látta már?

Fájdalom

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A fájdalom nem önálló betegség, hanem számos kórfolyamat közös kísérőjelensége. A fájdalomérzet a csupasz érzőideg-végződésekben keletkezik. Az ingerület speciális idegrostokon keresztül a gerincvelőbe jut, innen speciális idegpályákon (szpinotalamikus pályák) a hipotalamuszba jut. A hipotalamusz osztályozza az ingerületeket kellemesekre és kellemetlenekre. A kellemetlen (fájdalmas) ingerületek a szervezet valamely részének veszélyeztetettségét jelzik. A fájdalom pszichés megélése az agy homloklebenyének funkciója.

A fájdalom esetleges komplikációi

Minden esetben az alapbetegség függvényei.

A fájdalom kiváltó okai

A fájdalom leggyakoribb okai:-Bármilyen gyulladásos kórfolyamat.-Sérülés (pl. csonttörés, ficam, hámsérülés).-Daganatos betegségek (nem minden esetben).-Immunológiai és kopásos ízületi betegségek.-Érelzáródás, szöveti oxigénhiány (pl. szívinfarktus, alsó végtag artéria elzáródása, hasűri érelzáródás, stb.).

Mit tehet Ön fájdalom esetén

A fájdalom mögött mindig betegség húzódik meg! Ezért a legelső teendő orvoshoz fordulni, az alapbetegség kimutatás és kezelése céljából. Az alapbetegség elhárítására szolgáló kezelést többnyire fájdalomcsillapító kezeléssel egészítjük ki. Olykor a fájdalom- és gyulladásgátló gyógyszerek önmagukban is rendelkezhetnek gyógyító hatással (pl. reumás ízületi gyulladás esetén). A fájdalomcsillapítás azonban, az esetek többségében, nem alkalmas az alapbetegség gyógyítására.

Mit tehet az orvos fájdalom esetén

Az orvos feladata:1. A fájdalom mögött meghúzódó betegség azonosítása és gyógyítása.2. A szükséges fájdalomcsillapító gyógyszer vagy módszer kiválasztása.A fájdalomcsillapító gyógyszereknek három alaptípusát különítjük el:1. Nem kábító fájdalomcsillapítók (sok közülük vény nélkül is kapható, de egyik sem teljesen veszélytelen).2. Kábító fájdalomcsillapítók a nagyon erős fájdalmak enyhítésére.3. Helyi érzéstelenítő injekciók.A fájdalomcsillapítás eszközös módszerei közül legelterjedtebb a TENS (transdermal electric nerve stimuation = bőrön keresztül történő elektromos idegingerlés) és a lágylézer kezelés.

A fájdalom megelőzése

A fájdalom csak akkor előzhető meg, ha a kiváltó betegség is megelőzhető. Megelőző módszernek tekinthetjük a műtét utáni rutin fájdalomcsillapítást is.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához