Ezeket látta már?

Veszély: konzervleves, cumi és a biszfenol-A

Betegségek
2011. november 25. 09:38
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

Az öt napon át konzervlevest evő emberek vizeletében 1200 százalékkal (!) nagyobb volt a biszfenol-A (BPA) elnevezésű vegyület koncentrációja, mint azoknál, akik friss levest ettek - állapították meg amerikai kutatók.

A Harvard Egyetem kutatóinak tanulmánya, amely a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóiratban jelent meg, az egyik első, amelyben a BPA szintjét mérték az emberi vizeletben konzervételek fogyasztását és emésztését követően.

cumisuveg-d000002758f9fe53db6f0

Forrás: EgészségKalauz


A biszfenol-A megtalálható műanyag palackokban, dobozos italok és konzervek belső burkolatában, a hőnyomtatott papírokban, valamint fogtömésekben is. Az elmúlt évtizedben 130-nál több tanulmány talált kapcsolatot a műanyagokból kioldódó BPA akár alacsony szintje és néhány súlyos egészségügyi probléma között. Összefüggésbe hozták például a mellrák kialakulásával, az elhízással, valamint a korai nemi éréssel.

"Egyes dobozos üdítőitalokról már korábban tudtuk, hogy emelhetik a BPA szintjét a szervezetben. A mostani tanulmány azt sugallja, hogy a konzervételek még nagyobb aggodalomra adnak okot" - figyelmeztetett Jenny Carwile kutatásvezető, a Harvard közegészségügyi karának munkatársa.

A vizsgálatban részt vevő 75 ember vizeletében két nappal azt követően mérték a BPA koncentrációját, hogy a napi egy adag konzervált vagy friss levest öt napon át fogyasztották. Az elemzés azt mutatta, hogy a konzervlevest evők vizeletében 1221 százalékkal nagyobb volt a BPA szintje, mint a többieknél. Azt nem vizsgálták a tanulmányban, hogy a vegyület szintje mennyi idő elteltével csökkent az érintettek vizeletében.

A BPA egészségügyi hatásairól még nincs konszenzus a szakemberek körében. Kanada volt az első ország, amelyik 2008 októberében megtiltotta a BPA használatát cumisüvegekben, miután tanulmányok azt jelezték, hogy a polikarbonátokban használt műanyagadalék károsíthatja a csecsemők és a kisgyerekek idegrendszerét, és ártalmas lehet fejlődésükre.

2010 októberében Kanada szintén elsőként a világon toxikusnak nyilvánította a biszfenol-A-t mint a környezetre és az emberi egészségre is mérgező hatású vegyületet. A döntés alig két héttel azután történt, hogy az európai élelmiszerbiztonsági hatóság, az EFSA kinyilvánította álláspontját, amely szerint a BPA kis dózisban nem jelent veszélyt az egészségre. Ausztrália, valamint az Egyesült Államok néhány állama azonban már korábban korlátozta a vegyület használatát. Európában elsőként Dánia tiltotta be 2010 márciusában a BPA alkalmazását cumisüvegekben, majd júniusban a francia törvényhozók is így döntöttek.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: MTI
# általános egészségügyi téma # környezetszennyezés # mérgezés

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés