A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Izzadás (kipállás)

#bőrbetegség #izzadás #kipállás
2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

Az izzadás természetes jelenség, amely elengedhetetlenül szükséges a szervezet egészségének megtartásához. Lehetővé teszi a testhőmérséklet szabályozását, és bizonyos anyagok kiválasztását. Az izzadság egy kellemetlen szagú folyadék. Ezt a kellemetlen szagot az izzadságban elszaporodott baktériumok okozzák.

Hirdetés

Az izzadás (kipállás) tünetei

A túlzott izzadékonyság elsősorban esztétikai probléma. A ruha hónaljában lévő nedves foltok és az erős (néha elkerülhetetlen) testszag nagyon kellemetlen lehet az érintett személy és környezete számára.

Az izzadás (kipállás) kiváltó okai

A túlzott izzadékonyságnak számos kiváltó oka lehet. Egyesknél ez természetes hajlam. Az idegesség, a fáradság, a nagy hőség, a menopauza, bizonyos betegségek (pl. pajzsmirigy-túlműködés), a láz és az oltások is megindíthatják a túlzott izzadást.

Mit tehet Ön izzadás (kipállás) esetén

Betartja a megelőzésre vonatkozó szabályokat.Az alábbi módszerek hasznosak a láb izzadása ellen:- tusolás felváltva hideg - meleg vizzel,- lábmosás ecetes vízben,-lábfürdő tölgyfakéregből vagy zsályából készült főzettel,- gyógyteák fogyasztása (pl. zsálya, mézfű, komló)Léteznek különböző termékek, melyek csökkentik az izzadást, és megakadályozzák a kellemetlen testszag kialakulását:- hónaljra kenhető, izzadásgátló dezodorok, - fertőtlenítő anyagokat tartalmazó dezodorok, melyek úgy fékezik a kellemtlen testszagot, hogy gátolják a baktériumok elszaporodását az izzadságban.Tartózkodni kell azonban az ilyen szerek túlzott használatától.

Mit tehet az orvos izzadás (kipállás) esetén

Megvizsgálja, hogy a túlzott izzadékonyság kapcsolatban áll-e más betegséggel, amit kezelni kell.

Az izzadás (kipállás) megelőzése

A túlzott izzadás részben megelőzhető bő, szellős ruhák, könnyű, kényelmes, légáteresztő cipők viselésével. Nem szabad gumicipőt és műszálas ruhákat hordani, mert azok elősegítik az izzadást. Jelentős túlsúly esetén az izzadékonyság csökkenhet, ha sikerül leadni a kilókból.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.