Ezeket látta már?

Izzadás (kipállás)

Az izzadás természetes jelenség, amely elengedhetetlenül szükséges a szervezet egészségének megtartásához. Lehetővé teszi a testhőmérséklet szabályozását, és bizonyos anyagok kiválasztását. Az izzadság egy kellemetlen szagú folyadék. Ezt a kellemetlen szagot az izzadságban elszaporodott baktériumok okozzák.

Az izzadás (kipállás) tünetei

A túlzott izzadékonyság elsősorban esztétikai probléma. A ruha hónaljában lévő nedves foltok és az erős (néha elkerülhetetlen) testszag nagyon kellemetlen lehet az érintett személy és környezete számára.

Az izzadás (kipállás) kiváltó okai

A túlzott izzadékonyságnak számos kiváltó oka lehet. Egyesknél ez természetes hajlam. Az idegesség, a fáradság, a nagy hőség, a menopauza, bizonyos betegségek (pl. pajzsmirigy-túlműködés), a láz és az oltások is megindíthatják a túlzott izzadást.

Mit tehet Ön izzadás (kipállás) esetén

Betartja a megelőzésre vonatkozó szabályokat.Az alábbi módszerek hasznosak a láb izzadása ellen:- tusolás felváltva hideg - meleg vizzel,- lábmosás ecetes vízben,-lábfürdő tölgyfakéregből vagy zsályából készült főzettel,- gyógyteák fogyasztása (pl. zsálya, mézfű, komló)Léteznek különböző termékek, melyek csökkentik az izzadást, és megakadályozzák a kellemetlen testszag kialakulását:- hónaljra kenhető, izzadásgátló dezodorok, - fertőtlenítő anyagokat tartalmazó dezodorok, melyek úgy fékezik a kellemtlen testszagot, hogy gátolják a baktériumok elszaporodását az izzadságban.Tartózkodni kell azonban az ilyen szerek túlzott használatától.

Mit tehet az orvos izzadás (kipállás) esetén

Megvizsgálja, hogy a túlzott izzadékonyság kapcsolatban áll-e más betegséggel, amit kezelni kell.

Az izzadás (kipállás) megelőzése

A túlzott izzadás részben megelőzhető bő, szellős ruhák, könnyű, kényelmes, légáteresztő cipők viselésével. Nem szabad gumicipőt és műszálas ruhákat hordani, mert azok elősegítik az izzadást. Jelentős túlsúly esetén az izzadékonyság csökkenhet, ha sikerül leadni a kilókból.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához