Ezeket látta már?

Daganat: ezért alakulhat ki rák nagyobb eséllyel férfiaknál, mint nőknél?

rák, daganat, férfiak, nők

A kutatók a nem és a rák közötti kapcsolatot vizsgálták. Nagyon érdekes eredményekre jutottak.

A National Institute of Health (NIH) National Cancer Institute kutatóinak új tanulmánya 171 274 férfi és 122 826 nő adatait elemezte. A tudósok azt próbálták megérteni, miért alakulnak ki egyes ráktípusok nagyobb eséllyel férfiaknál.

A tanulmány szerint a két nem közötti biológiai különbségek okozzák azt, hogy a daganatos betegségek több férfit érintenek, nem pedig a viselkedési vagy életmódbeli tényezők, például a dohányzás és az alkoholfogyasztás, a testtömegindex (BMI) és a testmagasság, a fizikai aktivitás, a táplálkozás, a gyógyszerek és a kórtörténet - írja a Medical News Today.

"Feltételeztük, hogy nem ezek az életmódbeli tényezők az egyetlen okai annak, hogy a rák nagyobb részben érinti a férfiakat, de kissé meglepett bennünket, hogy sok daganatos megbetegedés esetében ezek az életmódbeli tényezők a különbség nagyon kicsi részét magyarázták" - mondta a kutatás vezető szerzője, Dr. Sarah S. Jackson.

Ez az 5 jel végbélpolipra utalhat, vegye komolyan!

Rák a férfiaknál és a nőknél

A kutatók 21 rákos megbetegedés esetében vizsgálták a nemek közti különbséget Megállapították, hogy a résztvevők közül 17 951 daganatos megbetegedést diagnosztizáltak férfiaknál, 8742-t pedig nőknél. A férfiaknál csak az epehólyagrákot és a pajzsmirigyrákot diagnosztizálták ritkábban, mint a nőknél. Nagyobb eltérés a nyelőcsőrák esetében volt, amely a férfiaknál 10,8-szor nagyobb valószínűséggel alakult ki.

A férfiaknál nagyobb valószínűséggel diagnosztizálták az alábbi rosszindulatú tumorokat:

  • hólyagrák- 3,3-szor nagyobb valószínűséggel
  • gyomorrák - 3,49-szer nagyobb valószínűséggel
  • gégerák - 3,53-szor nagyobb valószínűséggel.

Hasnyálmirigyrák: ez az 5 tényező nagy eséllyel növelheti a daganat esélyét

Az X-kromoszóma hatása

A kutató szerint azt, hogy a nőknél kisebb eséllyel alakultak ki bizonyos ráktípusok, több dolog is magyarázhatja. Az egyik megközelítés szerint az ösztrogén hatással lehet az immunrendszer működésére.

"Ezen kívül az X-kromoszóma számos tumorszupresszor gént tartalmaz. A nőknél ennek magasabb lehet a szintje, mivel két X-szel rendelkeznek, ezzel szemben a férfiak csak eggyel" - tette hozzá a kutató.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: MedicalNewsToday