Ezeket látta már?

Hepatitisz A

A sárgaság megjelenése után egy héttel a vírusparticulumok széklettel való ürítése megszűnik. Nem alakul ki tartós vírushordozás.

A hepatitisz A tünetei

A betegség lappangási ideje 2-8 hét. Lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik. Ezt, hányás, a has jobb felső részén fájdalom, sötét vizelet, világos széklet, a szemen és a bőrön sárgaság követheti. A tünetek 2-3 hét múlva megszűnnek, de a lábadozás 2-3 hónapig is eltarthat. Magától gyógyuló betegség, lefolyását nem lehet gyógyszeres kezeléssel gyorsítani. Idősek és az egyéb okból májbetegek között, súlyosabb lefolyású lehet.

A hepatitisz A esetleges komplikációi

Hirtelen kialakuló súlyos májsérülés, amely májelégtelenséghez és halálhoz vezet.

A hepatitisz A kiváltó okai

A fertőző májgyulladás kórokozója a hepatitis A vírus, mely emberi érintkezéssel, piszkos kézzel, vagy a szennyezett étellel-itallal terjed. Emberi széklettel trágyázott, nyersen fogyasztott zöldségek, saláták, part menti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőzött ételek - "tenger gyümölcsei"- is fertőzöttek lehetnek. A vírus a hidegnek ellenáll, fagyasztás sem pusztítja el, emiatt még a fertőzött vízből készített jégkocka és a fagylalt fogyasztása is veszélyes lehet.

Mit tehet Ön hepatitisz A esetén

A fertőző májgyulladásban szenvedő beteg a "sárgaság" megjelenése előtt már üríti székletével a vírusokat. Ez alatt az idő alatt fertőzőképes. Gyermekeknél gyakori a tünetmentes átvészelés, azonban a székletükben ürülő vírusok fertőzhetik a környezetükben élőket.A fertőzés terjedése megelőzhető fokozott személyes higiénia betartásával és védőoltás beadásával.

Mit tehet az orvos hepatitisz A esetén

A betegség magától gyógyul, jelenleg nincs ismert specifikus kezelési módja.

A hepatitisz A megelőzése

A világon mindenütt elterjedt, Észak-Európa, Ausztrália, az Amerikai Egyesült Államok és Japán kivételével. A gazdaságilag elmaradott országokban - a legtöbb ázsiai és afrikai ország - már gyermekkorban, szinte mindenki átesik a fertőzésen. A jó higiénés körülmények hatására, egyre későbbi életkorra tolódik át az átfertőződés, így hazánkban is, az 50 évnél fiatalabbak fele még fogékony a fertőző májgyulladásra, azaz a fertőzött területre utazáskor védekeznie kell a betegséggel szemben.A hepatitis A ellen többféle oltóanyag van forgalomban. Mindegyik elölt vírust tartalmaz és egy éves kortól alkalmazható. A védettség - oltóanyagtól függően - a 10.-15. naptól alakul ki, amit figyelembe kell venni az utazás tervezésekor. Az első oltás után, oltóanyagtól függően, 6-60 hónap múlva esedékes az emlékeztető oltás, amely után a védettség legalább 10 évig tart.KIKNEK JAVASOLT AZ OLTÁS0A fertőzött területre utazóknakA külföldi utazásokat kedvelőknek, akik nem estek át fertőző májgyulladáson gyermekkorukban.Azoknak, akik kedvelik az utcai árusoknál való étkezéstAkiknek krónikus májbetegsége van (pl.: hepatitis B, C)A hepatitis A prophylaxis minden esetben ajánlott az afrikai vagy ázsiai Földközi-tengeri térségbe való utazás esetén. A Baltikumba, Oroszországba vagy a korábbi kelet-európai államokba utazóknak csak akkor javasolt a prophylaxis, ha a tartózkodás tervezett időtartama meghaladja az 1 hónapot, vagy ismételt utazásokra kerül sor.

Forrás: EgészségKalauz