Ezeket látta már?

Férfi változókor (andropauza)

2010.03.09. Módosítva: 2015.11.04.

Férfi klimakterium. PADAM-szindróma („partial androgen deficiency in ageing males”). Az andropauza a férfiak életének 10-15 éves periódusa a nemi teljességtől az időskorig. A női változókorral ellentétben az andropauza létezését a WHO önálló kórfolyamatként nem ismeri el. Ennek oka a női változókorra használt menopauza kifejezés helytelen használata, melyből az andropauza kifejezést származtatják. A menopauza ui. az utolsó rendes havivérzés napja, melyet egy éven belül újabb méhvérzés nem követ.

Az andropauza kifejezés tehát képzavar. A klimaktérium (klimakterion [görög] szó jelentése: sorsdöntő fordulat) a helyes kifejezés mind a női, mind a férfi változókor megnevezésére. A menopauza csupán egy dátum, mely orvosi szempontból nem értelmezhető, így az andropauza helyett is a "férfi klimaktérium" használatát tartjuk helyesnek. Az amerikai orvosi irodalomban a menopauza kifejezést a változókor szinonimájaként használják – helytelenül. Ez okozhatta a menopauza kifejezés indokolatlan térhódítását.

Férfi változókor (andropauza)

A férfi klimaktérium lényege a herék hormon- és spermiumtermelő képességének csökkenése. A WHO a betegségek nemzetközi osztályozásában ezért jelenleg az "andropauza" állapotát a hereelégtelenséggel azonosítja.

A férfi klimaktérium lényege a herék legerősebb férfihormonjának, a tesztoszteron termelésének csökkenése.

A férfi változókor (andropauza) előfordulása

A tesztoszteron termelésének csökkenése a női változókorhoz hasonlóan jellegzetes tünetegyüttes kialakulását eredményezi. A tünetek azonban sokkal lassabban alakulnak ki, mint a nőknél, fokozatosan következnek be, kevésbé drámaiak. A tünetek már 35 éves kortól jelentkezhetnek, de igen jelentősek az egyéni különbségek akár a tünetegyüttes megjelenésének, akár súlyosságának vonatkozásában. A férfiak harmadánál a változókor az ötvenes években jelentkezik.

A férfi változókor (andropauza) okai

A férfi változókor oka a herék agyalapi mirigyeket érzékelő receptorainak megfogyatkozása. A tesztoszteron szint ezért csökken, az agyalapi mirigy pedig, a hormonhiány kompenzálására, egyre nagyobb mennyiségű hereműködést serkentő hormonokat ("gonadotropinokat") választ el, melyek a vizeletben is megjelennek. 30 év felett a tesztoszteron termelése évente átlagosan 1%-kal csökken.

A férfi változókor (andropauza) tünetei

A női változókorhoz hasonlóan a férfihormon-hiány tünetei sem korlátozódnak a nemi képességekre. A férfi klimaktérium legfontosabb tünetei a libidócsökkenés, erekció elégtelensége, szorongás, depresszió, memóriazavar, koncentráció-gyengeség, hőhullámok, éjszakai izzadás. A férfi változókor és az Alzheimer-kór között is egyértelmű összefüggéseket mutattak ki. A férfiak csontritkulásában is jelentős szerepet játszik a tesztoszteron hiánya.

A férfi változókor (andropauza) lefolyása

A betegség lefolyása előre megjósolhatatlan szövődmények függvénye. A nemi vágy csendes kialvásától a drámai gyorsaságú Alzheimer-kórig számos sorsfordulat bekövetkezhet. A kóros csonttörések viszonylag későn, 75-80 éves kor felett jelentkeznek. A női hormonok túlsúlya miatt csaknem valamennyi idős férfinél, bár eltérő súlyossággal jelentkezik a prosztata jóindulatú megnagyobbodása (BPH, prosztata hipertrófia), mely számos, főként fertőzéses húgyúti szövődménnyel fenyeget. Ez különösen állandó katéterezés mellett válhat veszélyessé.

A férfi változókor (andropauza) diagnózisa

A kórelőzmény, az ondó mikroszkópos vizsgálata, a vér alacsony tesztoszteron szintje és magas gonadotropin koncentrációja alapján a diagnózis nem bonyolult.

A férfi változókor (andropauza) terápiája

A férfi klimaktérium gondozására javasolt terápiás lehetőségek:

1. Hormonpótló kezelés. A szubjektív panaszok igen gyorsan rendeződnek, a szervi szövődmények regenerációjára már kicsi az esély. A közösülési képességek visszaállíthatósága nagymértékben függ az erek állapotától. Érelmeszesedéssel járó betegségek esetén a hormonpótló kezeléstől csekély hatás várható. Újabb gyógyszeres lehetőség a receptorérzékenységet befolyásoló szelektív androgén receptor modulátorok alkalmazása.

2. Testmozgás, fizikai aktivitás segít megőrizni a kedélyállapotot, megelőzni az érelmeszesedést, elhízást, cukorbetegséget és csontritkulást, ezáltal fizikailag aktív életvitel mellett a hormonpótlás is hatékonyabb lesz.

3. A kiegyensúlyozott, vitaminban, ásványi anyagokban gazdag diéta is az előbbiek miatt különösen fontos. Idősebb korban a szervezet kalóriaigénye csökkent, ezáltal az elhízás, 2-es típusú diabétesz kockázata is fokozott lesz. Mindez csökkenti a hormonpótló kezelés hatékonyságát.

4. A stressz csökkentése. Stressz hatására fokozódik a prolaktin nevű hormon termelődése, mely fokozza a nemi hormonok receptorainak pusztulását.

Fontos tudnivalók a férfi változókorról (andropauzáról)

  1. A férfihormonok fokozzák a prosztatarák kockázatát, mely az emberi szervezet 5. leggyakoribb rosszindulatú daganata. Miként változókori hormonpótló kezelés során nőknek évente tanácsos megjelenni emlőrák szűrővizsgálaton, úgy a férfiak számára is feltétlenül indokolt a prosztatarák szűrővizsgálatának évenként történő elvégzése.
  2. Bizonyos munkahelyek, foglalkozások (gyógyszergyárban hormonokkal dolgozók, bizonyos növényvédőszerek és műanyagok gyártásával foglalkozók), továbbá genetikai szindrómák (ld. Klinefelter-szindróma) mellett a férfi változókor az átlagosnál jóval hamarabb is bekövetkezhet.

Bizonyos munkahelyek, foglalkozások (gyógyszergyárban hormonokkal dolgozók, bizonyos növényvédőszerek és műanyagok gyártásával foglalkozók), továbbá genetikai szindrómák (ld. Klinefelter-szindróma) mellett a férfi változókor az átlagosnál jóval hamarabb is bekövetkezhet.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához