Ezeket látta már?

Niemann-Pick betegség

2016.10.21. Módosítva: 2016.10.21.

A Niemann-Pick lipidtárolási betegség, a szfingomielináz enzim lappangva öröklődő hiánya. Az enzim hiánya miatt bizonyos lipidek lebomlása elégtelen, ezek felhalmozódnak a lépben, a májban, a tüdőkben, a csontvelőben és az agyban.

A Niemann-Pick lipidtárolási betegség, a szfingomielináz enzim lappangva öröklődő hiánya. Az enzim hiánya miatt bizonyos lipidek lebomlása elégtelen, ezek felhalmozódnak a lépben, a májban, a tüdőkben, a csontvelőben és az agyban.

Niemann-Pick betegség

Ezek a lipidek (szfingomielin) a sejthártya és a sejtszervek hártyájának alkotóeleme, melyek lebontását a falósejtek az emésztőszervükben, a lizoszómákban végzik. A szfingomielin felhalmozódása tehát a szervezetben mindenhol megtalálható falósejtekben következik be. A falósejtek azt a szervet károsítják, melyben éppen jelen vannak, károsítva azok működését és eltorzítva alakjukat.

A Niemann-Pick betegség előfordulása

A Niemann-Pick betegség főként az askenázi zsidó népcsoportokban gyakori. A,B,C,D, E altípusokat szokás elkülöníteni, ezek közül a klasszikus formája az újszülöttkorban is megmutatkozó A-típus. A betegség gyakoriságáról pontos adatokkal nem rendelkezünk.

A Niemann-Pick betegség okai

A Niemann-Pick betegség testi kromoszómához kötött lappangva (autoszómális recesszív módon) öröklődő genetikai betegség. Szülőről gyermekre nem öröklődik, de testvérek között az ismétlődés kockázata 25%. rokonházasságok esetén a kockázat fokozott.

A Niemann-Pick betegség tünetei

Máj és lép megnagyobbodása, vérzékenység a vérlemezkék megfogyatkozása miatt. Az agy és kisagy károsodása miatt mozgásszegénység (ataxia), akadozó beszéd, nyelési zavarok, izomtónus-zavarok, értelmi fogyatékosság, idősebbeknél értelmi hanyatlás és epilepsziás görcsök következhetnek be. Jellemző a nevetéssel összefüggő izomtónusvesztés és az alvási ciklus megfordulása (éjszakai ébrenlét, nappali alvás).

A Niemann-Pick betegség diagnózisa

A jellegzetes tünetek mellett a felszaporodott lipideket a károsult szervek mikroszkópos vizsgálatával lehet kimutatni. A Niemann-Pick betegség és annak altípusának azonosítására génpróbák állnak rendelkezésre.

A Niemann-Pick betegség lefolyása

A Niemann-Pick betegségnek több altípusa létezik, ezek súlyossága, a tünetek megjelenésének időpontja és a születéskor várható élettartam rendkívül változatos. Legrosszabb prognózisú az újszülöttkori A-típus, ez esetben a Niemann-Pick betegségben szenvedők születéskor várható átlagos élettartama 21 hónap, és legfeljebb 3 éves korig élhetnek. A B-típus kizárólag a hasi szerveket érinti, és a betegek megélik a fiatal felnőttkort. A beteg életkilátásait minden bizonnyal az agy érintettsége határozza meg.

A Niemann-Pick betegség terápiája

A Niemann-Pick betegség ma még gyógyíthatatlan. Az orvosi kezelés kizárólag a szövődmények megelőzésére és gondozására szorítkozik.

A Niemann-Pick betegség megelőzése

Amennyiben egy családon belül fordult elő Niemann-Pick betegség, legfontosabb a genetikai tanácsadás. Ma már van arra lehetőség, hogy magzati szövetekből kimutassuk a betegséget, bár a géndiagnosztika a világon csak kevés országban érhető el.

Alternatívát jelenthet az idegen ondóval történő mesterséges megtermékenyítés, az egyik szülő kihagyása a következő gyermek nemzéséből ui. a kockázatot minimálisra csökkenti.

Forrás: EgészségKalauz