Ezeket látta már?

Húgyúti gyulladás, húgyhólyagfertőzések

A húgyhólyag gyulladása a hólyag belső felszínén alakul ki, és gyakrabban jelentkezik nőknél, mint férfiaknál.

A húgyúti gyulladás, húgyhólyagfertőzések tünetei

Gyakori vizelési inger, de az eltávozó vizelet mennyisége igen csekély, esetleg nulla.Vizelés közben fájdalmas/égető érzés.Tompa alhasi fájdalom, enyhe hátfájás.Láz.Véres, zavaros, rossz szagú vizelet.

A húgyúti gyulladás, húgyhólyagfertőzések esetleges komplikációi

Vesefertőzés, vesekárosodás.

A húgyúti gyulladás, húgyhólyagfertőzések kiváltó okai

Normális esetben a húgyutakban nincsenek baktériumok. A húgyúti fertőzéseket általában a végbélből származó baktériumok okozzák, vagy esetenként azok, melyek a hüvelyből a húgycsövön át kerülnek a hólyagba a következő módokon:a végbélnyíláson hátulról előre végzett törlőmozdulatok.szexuális érintkezés vagy előjáték/a nemi szervek/húgycsőnyílás érintése mosdatlan kézzel/hímvesszővel (ez az ún. "mézeshét-húgyhólyaggyulladáshoz" vezethet, amely néha az újdonsült feleségeken jelentkezik).Tamponok gondatlan, piszkos kézzel történő felhelyezése.A nőket e betegségek gyakrabban érintik, mert húgycsövük rövid, és a baktériumok könnyen elérhetik a húgyhólyagot. A férfiaknál ellenben a húgycső a hímvessző teljes hosszában végighalad.

Mit tehet Ön húgyúti gyulladás, húgyhólyagfertőzések esetén

Ha húgyhólyagfertőzésre utaló jeleket tapasztal, menjen el orvosához!Igyon meg rögtön 1/2 liter vizet, és minden további 20 percben újabb 1/2 litert, amíg be nem indul a baktériumokat a vizeletkiválasztó traktusból kimosó nagymértékű vizelettermelődés!Vegyen be egyszerű fájdalomcsillapítót ha szükségét érzi! (Mivel ezek a gyógyszerek egyben lázcsillapítók is, adott esetben ezen hatásukat is kifejtik).Helyezzen melegvizes palackot a hátára és egy másikat a lábai közé, vagy vegyen meleg fürdőt!

Mit tehet az orvos húgyúti gyulladás, húgyhólyagfertőzések esetén

Vizeletvizsgálatot végez, hogy megállapíthassa a fertőzést kiváltó kórokozó fajtáját.- Kizárja azokat a betegségeket/állapotokat, melyek gyakran állnak összefüggésben a hólyag fertőzéseivel, pl. a szexuális úton terjedő betegségeket, a cukorbetegséget vagy a veseköveket.Antibiotikumkezelést végez.

A húgyúti gyulladás, húgyhólyagfertőzések megelőzése

A fenéktörlést mindig elölről hátrafelé végezze, hogy elkerülhesse a végbélben/hüvelyben élő baktériumok húgycsőbe jutását!Naponta legalább egyszer, fürdés közben mossa meg a nemi szervek és a végbélnyílás területét! Ugyanez vonatkozik a székletürítéseket követő tisztálkodásra is. Kerülje az antiszeptikumok/fertőtlenítőszerek fürdővízhez adagolását!Naponta kb. 6-8 pohár folyadékot vegyen magához!Kerülje a hosszú időn át tartó vizeletvisszatartást; pisiljen akkor, amikor szükségét érzi! A húgyhólyagban sokáig pangó vizelet a baktériumok kiváló tenyészhelyévé válhat.Mosson kezet, tisztítsa meg a hímvesszőt, mielőtt partnerével szexuális kapcsolatot kezdeményezne!- Használjon közösülés előtt súrlódást csökkentő anyagot; ezáltal elkerülheti a húgycső felsebződését és a fertőzés kialakulását!Szexuális érintkezések után lehetőség szerint vizeljen, hogy a húgycsőbe került baktériumok rögtön kimosódjanak!Kerülje a feszes alsóneműket!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához