Ezeket látta már?

Nyakcsatorna-gyulladás, heveny

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A nyakcsatorna akut gennyes gyulladása csaknem minden esetben szexuálisan terjedő betegség. Az esetek döntő többségét a Chlamydia trachomatis, ma már ritkábban a Neisseria gonorrhoeae okozza. Ritkán egyéb kórokozók is előfordulnak.

A nyakcsatorna-gyulladás, heveny tünetei

A beteg többnyire hüvelyi folyással, ill. meddőség panaszával fordul orvoshoz. A legfőbb jellemző méhszáj pírja, duzzanata és gennyes folyása.

A nyakcsatorna-gyulladás, heveny esetleges komplikációi

Kismedencei gyulladás (PID), meddőség, gennyes hüvelygyulladás.

A nyakcsatorna-gyulladás, heveny kiváltó okai

Gyakori partnercsere, óvszer használatának mellőzése jelentős kockázati tényezőt alkot. Máskor idült nyakcsatorna repedés segíti elő a gyulladást.

Mit tehet Ön nyakcsatorna-gyulladás, heveny esetén

Mindenféle hüvelyi folyás kivizsgálása erősen javasolható. A hazai gyógyszertári forgalomban nincs olyan vény nélkül kapható gyógyszer, amely alkalmas lenne a fertőző betegségek kezelésére. Hatékony kezelést tehát csak orvos írhat fel.

Mit tehet az orvos nyakcsatorna-gyulladás, heveny esetén

A kórokozó meghatározása alapkövetelmény, mely mikroszkópos vizsgálattal, genetikai teszttel, ill. tenyésztéssel lehetséges. A heveny gennyes nyakcsatorna gyulladás leghatékonyabban kombinált antibiotikus kezeléssel gyógyítható. A partner egyidejű kivizsgálása, ill. kezelése alapkövetelmény. A teljes gyógyulásig a házasélet csak óvszer gondos használata mellett engedélyezhető.

A nyakcsatorna-gyulladás, heveny megelőzése

A heveny nyakcsatorna gyulladás megelőzésének legbiztosabb módja a monogám, megbízható párkapcsolat és az óvszerrel történő védekezés. Ma még nem rendelkezünk olyan speciális eszközökkel, pl. védőoltással, amely alkalmas lenne a betegség megelőzésére. Valamelyest csökkentheti a veszélyt a kétes párkapcsolat előtt vagy közvetlenül utána alkalmazott antibiotikus kezelés.

Forrás: EgészségKalauz