Ezeket látta már?

Impotencia

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

Impotencia alatt a férfiak nemi aktusra való képtelenségét értjük. Az impotencia sok szorongást és félelmet okoz, de gyakran csak átmeneti jellegű. Mivel az emberi szexualitás legnagyobb motiváló erejét az érzelmek jelentik, nem meglepő, hogy ezt a tünetet leggyakrabban pszichológiai problémák váltják ki. Az öregedés nem tartozik az impotencia legfontosabb testi okai közé, bár kétségtelen, hogy a 60 éves életkor tájékán az erekció ritkábbá válik, és valamivel hosszabb időt igényel az orgazmus elérése. Ez azonban nem jelenti a szexuális élet végét, csak a ritmusának megváltozását.

Az impotencia tünetei

A hímvessző merevedési nehézségei, ill. a merev állapot fenntartásának problémái.

Az impotencia kiváltó okai

Pszichológiai tényezőkA nemi aktus kudarcától való félelem.Gyenge önbizalom.Házassági problémák, pl. elhidegülés.A szexualitással kapcsolatos gátlások, melyek pl. a gyermekkorra, vagy korábbi rossz élményekre vezethetők vissza.A gyermekvállalástól vagy a szexuális úton terjedő betegségektől való félelem.Testi tényezőkBármely betegség, akár egy egyszerű nátha is, amely egy férfit átmenetileg fáradttá/gyengévé tesz.Túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, bizonyos gyógyszerek szedése.A hímvesszőt vérrel ellátó artériák merevvé válása vagy elzáródása pl. öregedés, érelmeszesedés, rosszul kezelt cukorbetegség vagy magas vérnyomás miatt.Egyes prosztatabetegségek.A gerincvelő sérülése.

Mit tehet Ön impotencia esetén

Ne dohányozzon, ne fogyasszon túl sok alkoholt!Használjon gumióvszert, vagy más fogamzásgátló eszközt!Javítson kapcsolatán! Vegye igénybe a pszichológus segítségét ha kell!Szerezzen több önbizalmat! Ennek érdekében vegyen részt megfelelő foglalkozásokon, tréningeken!Menjen el orvosához, ha impotenciája folyamatossá vált vagy újra megjelent!

Mit tehet az orvos impotencia esetén

Elbeszélget Önnel, egyszerű tanácsokat ad.Pszichiáterhez utalja Önt, aki segít feloldani a szexualitással kapcsolatos szorongásait.Kezeli a háttérben álló betegségeket.Speciális kezelést nyújt, mellyel elérhető, ill. elősegíthető a hímvessző merevedése (injekció, implantátumok vagy sebészi beavatkozás, mellyel az elzáródott érpályák okozta problémákat kiküszöböli).

Forrás: EgészségKalauz