Ezeket látta már?

Bőrsérülés (bőrgyulladás, bőrirritáció, sebek)

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A bőrsérülés tünetei

A gyulladás legfontosabb tünetei:- duzzanat,- bőrpír,- a szövetek melegsége,- fájdalom.Sebek, sérülés esetében ezekhez szöveti folytonossághiány társul.

A bőrsérülés esetleges komplikációi

A kültakaró, mint a szervezet legelső védelmi vonalának károsodásának legfontosabb szövődményei a vérzés és a fertőzés. A fertőzés a legenyhébb felületes gennyedéstől az életveszélyes végtagelhalásig nagyon sok formában mutatkozhat meg.

A bőrsérülés kiváltó okai

A bőrgyulladásnak és a bőr sérüléseinek okai lehetnek 1. Biológiai okok (pl. bakteriális, vírus- vagy gombafertőzés).2. Kémiai okok (sav-, lúgmarás, vegyszerallergia, stb.).3. Fizikai okok (mechanikus behatás, horzsolás, sugárzás, égés, fagyás, stb.).

Mit tehet Ön bőrsérülés esetén

A bőr gyulladását, sérüléseit ne bagatellizálja el! Kisebb sérülések esetén is szükség lehet orvosi segítségre, különösen erősen szennyezett, vérző károsodások esetén.

Mit tehet az orvos bőrsérülés esetén

Az orvos felméri a sérülés/gyulladás súlyosságát, lehetséges következményeit és tájékozódik az okok felől. A hámsérüléssel járó elváltozások esetén a seb steril öblítésére, esetlegesen varrattal való ellátására és tetanusz emlékeztető oltásra lehet szükség. Hámsérüléssel nem járó gyulladásos folyamatok esetén külsőleg (pl. kenőcs) formájában alkalmazható gyógyszert ír elő.

A bőrsérülés megelőzése

A bőrgyulladások és bőrsérülések olykor megelőzhetők (pl. napégés), máskor nem (pl. véletlen balesetek). Mindkét esetben fontos a másodlagos prevenció, az állapot lehetséges szövődményeinek megelőzése a szakma szabályainak megfelelő ellátás útján.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához