A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Léprepedés

#baleset
2016.03.20. Módosítva: 2016.03.20.

A bal bordaív tájékát érő tompa erőbehatásra alakul ki a léprepedés. Két formáját lehet elkülöníteni: az egyszakaszos léprupturát, amelyben a léptok és az állomány egyidejűleg sérül és azonnali hasűri vérzést okoz; valamint a kétszakaszos lérupturát, amelyben előbb a lépállomány sérül, majd néhány óra-hét lappangást követően következik be a hasűri vérzéssel járó tokrepedés.

Hirdetés

A léprepedés előfordulása, okai

Bármely életkorban előfordulhat a bal bordaívet érintő tompa erőbehatás, leesés vagy az alsó bordák törése következtében. Amennyiben a betegnél bármilyen ok miatt (idült malária, leukémia, tbc, Gaucher-kór, stb) lépnagyobbodás áll fenn, akkor egészen jelentéktelen trauma hatására is bekövetkezhet a léprepedés.

A léprepedés tünetei, lefolyása

A beteg hirtelen szúró fájdalmat érez a bal bordaív alatt, elsápad és elájul (múló eszméletvesztés). Egyszakaszos formában a hirtelen vérvesztés miatti vérszegénység és sokk határozza meg a kórképet. A lép sérülésére utalhat a légzésre fokozódó, szúró fájdalom a bal bordaív alatt, amely a bal vállba sugárzik. A légzés rövid, felületes, szapora. A hasat megtekintve feltűnő a bal bordaív alatti légzési kitérések csökkenése, vagy hiánya. Esetenként enyhe előredomborodás is előfordulhat. Tapintással a fájdalom legerősebben a bal bordaív tájékán jelentkezik, itt izomvédekezés is van. Kopogtatásra a bal bordaív alatt tompulat van, amely a testhelyzetet változtatva lassan (2-3 perc) vándorol. A has többi részén a puffadás miatt dobos a kopogtatási hang. A reflexes atonia miatt a bélhangok hiányoznak (néma has). A vérnyomás emelkedik, a szívritmus lassul, a hemoglobinszint és a hematokrit a vérvesztés miatt csökkent.

A léprepedés diagnózisa

Az anamnézis, a klinikai tünetek, és laborparaméterek alapján felmerült gyanút UH-gal vagy CT-vel lehet igazolni.

A léprepedés terápiája

Műtéti, ha lehet lépmegtartó műtétet végeznek (főleg gyerekeknél). Támogató kezelésként volumenpótló infúzió vagy vérátömlesztés adandó.

Forrás

Gerd Herold: Belgyógyászat

Dr. Ferencz László: A belgyógyászati diagnosztika kézikönyve;

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.