Ezeket látta már?

Visszértágulat

A visszértágulat (orvosi nevén varicositas) gyakori betegség. Leggyakrabban a lábakon jelentkezik, de előfordulhat a hüvelyben és a végbélben is (lásd aranyér). Egyes esetekben családi hajlam is megfigyelhető.

A visszértágulat tünetei

Kitágult, kanyargós vénák rendszerint a lábakon.Fájdalmak, görcsök, elnehezültségérzet a lábakban, főleg állás közben.A térdek, lábfejek duzzanata.A visszértágulatok melletti bőrfelszín sötétebbé válása.

A visszértágulat esetleges komplikációi

Ekcéma, komoly mértékű viszketéssel.A beteg vénaszakaszok kifejezettebb sérülékenysége és az ebből fakadó vérzések.Lábszárfekély.A térdek, bokák ödémásodása.Vérrögképződés, trombózis, trombophlebitis (a vénák falának gyulladásával kísért vérrögképződés).

A visszértágulat kiváltó okai

A vénák fokozott terhelése a test alsó részeiben, melynek oka lehet a terhesség, a szülés, a székletürítés problémái vagy nagy súlyok gyakori emelgetése.A vénabillentyűk öröklött elégtelensége, melynek következtében a vér egy része nem a szív felé, hanem a lábfej irányába folyik vissza, ill. az illető vénákban torlódik, melyek gyenge izomzatuk révén e nyomásnak nem tudnak ellenállni és kitágulnak, ill. kanyargóssá válnak. (Normális körülmények között a vér szív felé áramlását a lábizmok pumpa hatású működése segíti, míg a billentyűk megakadályozzák a vér visszafolyását. A túl sok ülés/fekvés, ill. mozgásszegény életmód az izmok ezen pumpafunkcióját erősen korlátozza).További kockázati tényezőt jelent a magas testalkat, az elhízás és a rostszegény táplálkozás.

Mit tehet Ön visszértágulat esetén

Ha pihen, lehetőleg polcolja fel lábait!Ha ülőmunkát végez, mozgassa át időnként lábait!Sportoljon rendszeresen!Vigyázzon testsúlyára!Fogyasszon sok rostdús ételt!Ne álljon sokáig egy helyben!Viseljen rugalmas, duplaszövésű harisnyát!Ha panaszai fokozódnak vagy szövődményre gyanakszik, keresse fel orvosát!

Mit tehet az orvos visszértágulat esetén

Gyógyszert ír fel a viszketés ellen.Kezeli az esetleges szövődményeket.Műtéti beavatkozást végez, mellyel eltávolítja vagy elzárja a beteg vénaszakaszt.Fontos tudni, hogy ez nem jelent végleges megoldást, mert a tünetek kiújulhatnak.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához