Ezeket látta már?

Kürtterhesség

A kürtterhesség lényege, hogy a megtermékenyített pete nem a méhüregben, hanem valamelyik petevezetékben (kürtben vagy tubában) ágyazódik be. A terhesség 10. hete után akut hasi katasztrófa következik be.

A kürtterhesség tünetei

A kürtterhesség klasszikus tünetei az erős alhasi fájdalom, hüvelyi vérzés, petevezetékek vetületében tapintható szövettöbblet. A méhkürt szorosában (isztmuszában) megtapadó magzat kürtrepedést okoz, mely hirtelen jelentős hasűri vérzést, vérzéses shockot okoz. A méhkürt tágabb szakaszában, az ampullában megtapadó magzat tubáris abortusz áldozata lesz, vagyis a hasüreg felé kilökődik. Ez esetben a vérzés kevésbé drámai, a klasszikus tünetekben viszont nem különbözik az isztmikus terhességtől. Az akut hasi katasztrófát vérzéskimaradás, terhességi gyanújelek, pozitív terhességi vizeletpróba előzi meg.

A kürtterhesség esetleges komplikációi

Legfontosabb komplikáció a hasűri vérzés és a perifériás keringési elégtelenség (vérzéses shock). A méhen kívüli terhesség ismétlődési kockázata 12,5%. Az esetek harmadában maradandó meddőség marad hátra.

A kürtterhesség kiváltó okai

A méh, méhkürtök gyulladása, fejlődési rendellenessége, fejletlensége a leggyakoribb ok. Hajlamosító tényező a kismedencei gyulladás, idült hashártya-gyulladás, gyakori partnercsere, az óvszer mellőzése, IUD viselése, cikluszavarok, endometriosis.

Mit tehet Ön kürtterhesség esetén

Vérzéskimaradás esetén forduljon orvoshoz.

Mit tehet az orvos kürtterhesség esetén

Az orvos kismedencei betapintással és ultrahang-vizsgálattal pontosan meg tudja határozni a magzat beágyazódásának helyét. Az élő, kürtrepedést még nem okozó ("intakt") méhen kívüli terhesség könnyebben, veszélytelenebbül lehet gyógyítani. Sokszor elegendő hasi tükrözés mellett a magzatba adott injekció a méhen kívüli terhesség elpusztításához. Akut hasi katasztrófa esetén a hátsó hüvelyboltozat (Douglas-űr) átszúrásával vért nyerünk. A műtét ilyenkor halaszthatatlan. Többnyire az érintett petevezeték sebészi eltávolításával oldható meg a betegség. Olykor megpróbálkoznak a méhkürt felmetszésével, a magzat eltávolításával és a méhkürt rekonstrukciójával is

A kürtterhesség megelőzése

Fontos a megbízható monogám párkapcsolat a gyulladások megelőzésére. A cikluszavarokat gyógyítani kell az endometriosis megelőzése érdekében. A fogamzás előtti szűrővizsgálatok, a tervezett terhesség, fogamzás körüli (perikoncepcionális) gondozás hatékony módszer a kockázat csökkentésében. Megelőzése teljes biztonsággal nem lehetséges.

Forrás: EgészségKalauz