Ezeket látta már?

BENŐTT KÖRÖM (ONYCHOCRYPTOSIS) L60.0 ICD-11: EE13.1

Benőtt köröm oka, kialakulása, tünete és kezelése

benőtt köröm, körömbenövés, oka, tünetei, kezelése, körömágy, körömágygyulladás

A benőtt köröm nagyon gyakori bőrgyógyászati panasz, melynél a körömlemez beleékelődik az azt körülvevő lágy szövetekbe, a szövetek pedig szinte körülnövik azt.

A probléma komoly fájdalommal, esetenként gennyes gyulladással járhat együtt, és bár időnként otthon is kezelhető, gyakran szakorvosi beavatkozásra van szükség a gyógyuláshoz.

A benőtt köröm oka és kialakulása

Benőtt körömről akkor beszélhetünk, ha a körömlemez növekedési irányában vagy görbületében valamilyen zavar következik be, és a köröm nemcsak a körömágy által meghatározott területen nő, hanem felsérti, esetleg átszúrja a körmöt körülvevő lágy szöveteket, beleékelődik a köröm körül található lágy részekbe. Az érintett rész lehet a köröm két oldalán található körömágy, de akár a köröm alatti terület is. A szövetekbe beékelődő köröm gyulladásos reakciót indíthat be, és a felülfertőződés esélye is a sokszorosára nő (ugyanakkor, a benőtt köröm jellegzetes tünetei, a kivörösödött, érzékeny, duzzadt terület, a gennyes váladék ürülése nem minden esetben felülfertőződésre utalnak, lehetnek az akut gyulladás tünetei is).

A benőtt köröm népbetegség, ez az egyik leggyakoribb ambuláns (járó beteg) műtét. A betegek rendszerint a körömszél fájdalmas duzzanatáról, vadhús képződéséről, a köröm alóli gennycsorgásról számolnak be. A benőtt köröm népbetegség, ez az egyik leggyakoribb ambuláns (járó beteg) műtét. A betegek rendszerint a körömszél fájdalmas duzzanatáról, vadhús képződéséről, a köröm alóli gennycsorgásról számolnak be. Forrás: shutterstock.com

A szakemberek szerint két irányból közelíthető meg a benőtt köröm kialakulása, ez pedig azt is meghatározza, mire koncentrálunk a megelőzésnél és a gyógyításnál. A fő kérdés az, hogy mely rész problémája okozza a benőtt körmöt: magában a körömben keresendő a betegség oka, vagy pedig a köröm körül lévő lágy szöveteknél? Természetesen, minden esetet külön-külön kell vizsgálni. Van, amikor a köröm okozza a benövést, máskor a lágy szövetek, és az is előfordulhat, hogy mindkét terület szerepet játszik a betegség kialakulásában.

A benőtt köröm oka lehet tehát:

 • a túl széles, illetve túlságosan görbe köröm, mely felsérti a köröm körüli területet
 • a nem megfelelő körömápolási szokások, a túl rövidre vagy túl élesre vágott köröm, mely megsértheti a köröm körüli területet
 • a köröm körüli lágy szövetek túlburjánzása
 • az ujjakat vagy lábujjakat összeszorító környezeti hatások (pl. a túlságosan szoros cipő)

Bár a benőtt köröm a kéz és a láb ujjain egyaránt előfordulhat, sokkal valószínűbb, hogy a lábujjakon alakul ki a benőtt köröm, azon belül is a nagylábujj körme lehet a legtöbbször érintett.

A benőtt köröm kiváltó oka szinte mindig a beteg rossz szokásaira vezethető vissza. A benőtt köröm kiváltó oka szinte mindig a beteg rossz szokásaira vezethető vissza. Forrás: shutterstock.com

Epidemiológia

A benőtt köröm az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati panasz, és valószínűleg a leggyakoribb, mely a körmöket érinti. Arról azonban, hogy pontosan hány embert érint világszerte és évente, csak durva becsléseink lehetnek, egyrészt mert a legtöbb esetben nincs szüksége az érintettnek orvosi vizsgálatra vagy beavatkozásra, másrészt, mert a bőrgyógyászok mellett más szakemberek is kezelhetik.

A benőtt köröm mindkét nemnél és minden korosztályban előfordulhat. Kiugróan magas azonban a diagnosztizált esetek száma a 15-24 év közötti fiatal férfiaknál, illetve a 60 év feletti nőknél.

Körömágy-gyulladás oka, tünetei és kezelése - olvasson tovább!

Kiket érinthet a benőtt köröm?

Bár a legtöbben úgy vélik, a benőtt köröm kialakulása szinte kizárólag a nem megfelelő körömápolási szokásokhoz köthető, jó néhány más tényező is fokozottan hajlamosít a betegségre:

 • a lábujjak veleszületett vagy szerzett anatómiai eltérései (pl. bütykösség), mely miatt a lábujjak természetellenes helyzetbe kényszerülnek, és nagyobb az esély arra, hogy összenyomódnak
 • a körmök szabadon álló szélét érő ismételt sérülések, például bizonyos sportoknál (tenisznél, futásnál) a köröm folyamatosan beleütközhet a cipő orrának belsejébe
 • körömsérülés, körömágy-sérülés
 • cukorbetegség
 • az alsó végtag vérkeringésének romlása
 • az alsó végtag krónikus ödémásodása
 • túlsúly
 • fokozott izzadékonyság (hyperhidrosis)
 • nem megfelelő cipő és zokni viselése, melyekbe beleizzadhat a láb
 • körömgombásodás
 • nem kizárható a családi halmozódás sem, ám azt még nem tudták meghatározni a szakemberek, hogy ez valóban genetikai okokra, vagy csupán a családtagoktól elsajátított nem megfelelő higiéniás szokásokra vezethető vissza

Természetesen, a legnagyobb rizikótényező mégis az, hogy valaki nem megfelelően vágja a lábujjkörmét. A túlságosan élesre vágott köröm, esetleg a túl rövid, de oldalsó részén „hegyesre” hagyott köröm könnyedén megsértheti a köröm körüli területet.

A körömdeformitások és a körömlemez egyéb ok miatti megvastagodásai szintén eredményezhetnek benőtt körmöt - az ilyesmi által kiváltott probléma gyakoribb férfiaknál. A körömdeformitások és a körömlemez egyéb ok miatti megvastagodásai szintén eredményezhetnek benőtt körmöt - az ilyesmi által kiváltott probléma gyakoribb férfiaknál. Forrás: shutterstock.com

A benőtt köröm tünetei és jelei

A benőtt köröm általában jellegzetes, a laikus számára is könnyen felismerhető tünetekkel jár együtt. A legtöbb esetben a benőtt köröm a lábujjakon, a köröm oldalának és a köröm körüli lágy szöveteknek a találkozásánál alakul ki. Gyakran szabad szemmel is látható, hol hatol bele a köröm a lágy szövetekbe. Maga a benövés lehet egészen minimális, de rendkívül nagy mértékű is, ilyenkor akár az is előfordulhat, hogy a köröm egy része szinte teljesen a köröm többi felülete alá hajlik, teljesen beleékelődik az alatta lévő lágy szövetbe (mintha a köröm C-alakot formázna, ahol a C két „szára” közé kerülnek a lágy szövetek.

A benőtt köröm érintheti a köröm egyik vagy mindkét oldalát, és csak az egyik lábujjat vagy többet is egyszerre. Tünetei lehetnek:

 • az érintett lábujj fokozott érzékenysége, fájdalma, mely nyomásra, terhelésre fokozódhat
 • a körmöt körülvevő terület duzzanata, kipirosodása, gyulladása
 • az érintett terület sebesnek, „nyersnek”, irritáltnak tűnhet
 • az érintett területből váladék vagy genny ürülhet
 • a körmöt körülvevő lágy szövetek megvastagodhatnak, megkeményedhetnek

A benőtt köröm diagnosztizálása

A benőtt köröm általában könnyen diagnosztizálható, gyakran a laikusok, gyógypedikűrösök vagy a háziorvos is meg tudja állapítani, hogy ezzel a problémával áll szemben. A legtöbb esetben a benőtt köröm kezelése nem igényel szakorvosi segítséget.

Súlyosabb esetben azonban mindenképpen bőrgyógyászati szakorvosi vizsgálatra van szükség, hogy a betegség súlyosságát felmérjék és a megfelelő terápiát meghatározzák. Mivel a benőtt köröm időnként gennyes váladék ürülésével, vagy szövet-túlburjánzással járhat együtt, fontos kizárni a fertőzéseket, illetve más betegségeket. Bakteriális vagy gombás fertőződés gyanúja esetén laboratóriumi vizsgálatok szükségesek, hogy a kórokozót pontosan azonosíthassák és a megfelelő terápiát meghatározhassák.

A benőtt köröm típusai

A szakemberek többféle osztályozási módszert alkalmaznak a benőtt köröm osztályozására, többek között az alapján, hogy a benövés pontosan hol alakul ki. A leggyakoribb az, hogy a körömlemez két oldalánál, az oldalsó körömágynál alakul ki a benövés. Ilyenkor érintett lehet vagy csak az egyik, vagy mindkét oldal.

Előfordulhat, különösen túlságosan rövidre vágott, esetleg sérült vagy hiányzó köröm esetében, hogy a benövés a köröm ujjbegyhez közeli részénél alakul ki, tulajdonképpen a köröm a lágy részek alá kezd nőni.

Ha a benőtt köröm már komoly fájdalmat is kivált, akkor az hatással lehet a járásra is, ezáltal pedig egyéb ízületi panaszok is kialakulhatnak miatta. A benőtt köröm hatására kialakult gyulladásos folyamat kezelés nélkül komoly fájdalmakat és lázas állapotot idézhet elő. Ha a benőtt köröm már komoly fájdalmat is kivált, akkor az hatással lehet a járásra is, ezáltal pedig egyéb ízületi panaszok is kialakulhatnak miatta. A benőtt köröm hatására kialakult gyulladásos folyamat kezelés nélkül komoly fájdalmakat és lázas állapotot idézhet elő. Forrás: shutterstock.com

Az is megtörténhet, valószínűleg a körmöt érő ismételt trauma hatására, hogy a köröm „hátratolódik”, és az első ujjperchez közelebbi széle elválik a körömmátrixtól. Ez alatt a rész alatt új köröm kezd növekedni, a régit felfelé nyomja, ám az részen a lágy szövetek alá akad. Ez a folyamat akár többször is megismétlődhet. Ilyen esetben a körömágy alsó, ujjpercekhez közelebbi része lesz irritált és gyulladt.

Körömgomba: így kezelje otthon, hogy gyorsabban múljon - olvasson tovább!

Orvosnál a benőtt A benőtt köröm körömmel

Segítheti a benőtt köröm diagnosztizálását, a megfelelő terápia megválasztását, ha néhány információt összegyűjtünk, mielőtt orvoshoz mennénk:

 • Mikor jelentkeztek először a tünetek?
 • Érte vagy érhette trauma az érintett körmöt a tünetek jelentkezése előtt?
 • Van-e valamilyen krónikus betegségünk?
 • Sportolunk-e rendszeresen, és ha igen, milyen cipőben?
 • Van-e valamilyen, a körmöt érintő betegségünk (pl. körömgomba)?
Ha a benőtt köröm felnőtt korban alakul ki, akkor mindig meg kell nézni, mi a kiváltó oka. Ha körömgomba, akkor elsődlegesen azt kell kezelni. Ha a benőtt köröm felnőtt korban alakul ki, akkor mindig meg kell nézni, mi a kiváltó oka. Ha körömgomba, akkor elsődlegesen azt kell kezelni. Forrás: shutterstock.com

Benőtt köröm: lefolyás és kimenetel

A benőtt köröm általában hosszabb idő alatt alakul ki, például nem azonnal körömvágás után tapasztaljuk a kellemetlen tüneteket. A betegségnek különböző súlyosságú stádiumai lehetnek. Természetesen, minél korábban – minél enyhébb tüneteknél – kezdik meg a benőtt köröm kezelését, annál valószínűbb, hogy gyorsan és nyom nélkül gyógyul a probléma, annál kisebb a felülfertőződés kockázata, vagy annak az esélye, hogy csak műtéti úton lehet kezelni a benőtt körmöt.

Az, hogy mennyire súlyos a benőtt köröm, attól is függ, hogy mi okozza az elváltozást. Általában, a túl rövidre vagy túl élesre vágott köröm kevesebb problémát okoz, mint ha ehhez a köröm- vagy a körömágy sérülése, anatómiai elváltozása is társul.

Az elváltozás súlyosságát különböző módszerekkel osztályozhatják. Az egyik legelterjedtebb, ún. Heifetz-index szerint a benőtt köröm súlyossága szerint három stádiumba osztható:

 • I. stádium: enyhe kipirosodás és duzzanat az érintett területen
 • II. stádium: az érintett terület gyulladt, fájdalmas és gennyes váladék ürülhet belőle
 • III. stádium: krónikus gyulladás az érintett területen, a köröm környékén a lágy szövetek túlburjánzása is megfigyelhető, valószínűsíthető a felülfertőződés is

A benőtt köröm gyógyulási ideje természetesen a betegség súlyosságától és az alkalmazott terápiától egyaránt függ. Ha az egyszerű, házi módszerek elegendőnek bizonyulnak, akkor néhány hét elég lehet a gyógyuláshoz. Műtét után a teljes felépülés, esetleg a köröm visszanövése akár több hónapot is igénybe vehet.

A benőtt köröm bármikor visszatérhet, kiújulhat. Azoknak, akiknek volt már benőtt körme, vagy valami miatt fokozottan veszélyezteti őket ez a betegség, még jobban oda kell figyelniük a benőtt köröm megelőzésére.

Vészhelyzet benőtt köröm esetén

A benőtt köröm szinte soha nem jár együtt olyan hirtelen jelentkező tünetekkel, melyek súlyos, esetleg életveszélyes szövődményre utalnának. A súlyos problémák, az esetleges szövődmények nem egyik napról a másikra alakulnak ki, és általában akkora fájdalommal, az életminőség olyan mértékű romlásával járnak, hogy az érintett valószínűleg időben orvoshoz fordul ezekkel.

Krónikus esetben a körömszélek mentén lencsényi, majd borsónyi váladékozó, un.g idegentest granuloma is képződhet, amely a bűzös váladékozás miatt rendkívül kellemetlen. Krónikus esetben a körömszélek mentén lencsényi, majd borsónyi váladékozó, un.g idegentest granuloma is képződhet, amely a bűzös váladékozás miatt rendkívül kellemetlen. Forrás: egeszsegkalauz.hu

A benőtt köröm szövődményei, komplikációi

Az esetek többségében a benőtt köröm nem jár együtt szövődményekkel, teljes gyógyulásra lehet számítani. A gyógyulás azonban (a betegség súlyosságától és a választott kezelési módszertől függően) akár több hetet is igénybe vehet.

Nem megfelelően kezelt, elhanyagolt benőtt köröm komplikációja lehet akut vagy krónikus körömágy-gyulladás, az érintett terület felülfertőződése, a gyulladás idővel a mélyebb szövetekbe, akár a csontokra is átterjedhet. Szélsőséges esetben a köröm részleges vagy teljes elvesztése is szövődmény lehet, akárcsak vérmérgezés vagy szövetnekrózis, mely a lábujj amputációját hozhatja magával. Ez azonban szerencsére igen ritka.

Sárga köröm szindróma: kialakulásának oka, tünetei és kezelése - kattintson tovább!

A benőtt köröm kezelési lehetőségei

A benőtt köröm a betegség súlyosságától függően egyszerűbb házi módszerekkel vagy műtéti beavatkozásokkal kezelhető. A terápia megválasztásánál meg kell határozni, hogy megmenthető-e a köröm, vagy szükséges-e annak részleges vagy teljes eltávolítása.

A legenyhébb eseteknél a cél a köröm és a körömágy, illetve a köröm körüli területek szétválasztása, hogy a köröm ne ékelődhessen be a lágy szövetekbe, és ne okozhasson komolyabb problémákat. Ezeknek a módszereknek a legfőbb hátránya, hogy a kezelés hosszadalmas, akár több hónapot is igénybe vehet. Ezeket a módszereket általában akkor alkalmazzák, ha a körömbenövés oka „átmeneti”, például a köröm sérülése vagy a túlságosan rövidre vágott köröm áll a probléma hátterében.

Súlyosabb esetekben mérlegelni kell, hogy mely terület (a köröm maga vagy az azt körülvevő szövetek, esetleg a kettő együtt) a felelős a betegség kialakulásáért, és ez alapján kell meghatározni a megfelelő műtéti eljárást. A műtét jelentheti a köröm vagy a lágy szövetek egy részének eltávolítását, kimetszését vagy kiemelését. A benőtt köröm bizonyos típusai lézerrel vagy krioterápiával is kezelhetőek.

A benőtt köröm kezelésénél gyógyszeres terápiára általában nincs szükség. Ha igazolt a felülfertőződés vagy nagy a fertőződés rizikója, akkor antibakteriális kenőcsök, ecsetelők alkalmazása is indokolt lehet.

Hogyan előzhető meg a benőtt köröm?

 • A benőtt köröm megelőzésében rendkívül fontos a megfelelő körömápolási szokások elsajátítása, elsősorban az, hogy helyesen vágjuk a lábujjak körmét! A túlságosan rövid, a túl ívelt, a hegyes vagy túl éles, egyenes vonalban levágott körmök mind növelik a körömbenövés rizikóját. Vágjuk úgy a körmöket, hogy azok többé-kevésbé kövessék az ujj felső részének vonalát, és hosszban is igazodjanak ehhez.
 • Ne tépkedjük a körmöket!
 • Ha nem tartjuk magunkat elég „ügyesnek” a körömápoláshoz, esetleg valamilyen krónikus betegség (pl. diabétesz) miatt fokozottan ügyelnünk kell a helyes lábápolásra, forduljunk gyógypedikűrös szakemberhez!
 • Válasszunk kényelmes és jól szellőző cipőt, mely nem szorítja egymáshoz a lábujjakat! Lehetőleg kerüljük a hegyes, szűk orrú cipőket.
 • Ügyeljünk a cipő méretére is! Nem csak a túl kicsi cipő lehet káros, de a túl nagy is, melyben csúszkál a láb, és a lábujjak körme időről időre a cipő belső részéhez ütközik.
 • Ha a lábunk izzadásra hajlamos, használjunk megfelelő készítményeket (lábáztatót, hintőport vagy krémet) ennek enyhítésére.
 • Viseljünk természetes anyagból készült zoknit, harisnyát, melybe nem izzad bele a láb! Célszerű egy-egy pótzoknit vagy -harisnyát is magunknál hordani, melyet szükség esetén felvehetünk, így nem kell a kelleténél hosszabb időt a nyirkos ruhadarabokban tölteni.

Mit tehetünk otthon benőtt köröm esetén?

Enyhe tüneteket okozó, nem előrehaladott stádiumú, nem felülfertőződött benőtt körömnél néhány egyszerű házi módszerrel is támogathatjuk a gyógyulást:

 • A meleg borogatás, illetve az Epsom-sós vagy almaecetes lábfürdő enyhítheti a fájdalmakat, a duzzanatot és a gyulladást.
 • Az olíva- vagy kókuszolajba kevert teafa- vagy levendula illóolajjal végzett lábápolás szintén enyhítheti a gyulladást.
 • Egy darab összesodort vattát, összehajtott gézdarabkát vagy egy kis darab fogselymet a köröm és a körömágy közé csúsztatva enyhíthetjük a gyulladt területre nehezedő nyomást.
 • Bármennyire is jó ötletnek tűnik, ne próbáljuk meg otthon kivágni a nagyon benőtt körmöt! Ezzel nemcsak a felülfertőződések, de a súlyos sérülések rizikóját is kockáztatjuk!
 • Legyünk otthon minél többet mezítláb, zokni és cipő nélkül. A benőtt köröm levegőztetése gyorsíthatja a gyógyulást.

A benőtt köröm kezelése

A benőtt köröm legtöbbször otthon is jól kezelhető, vagy képzett gyógypedikűrös segítségével is kezelhető. Ha az otthoni technikák vagy a pedikűr nem segítenek, akkor kisműtéttel eltávolítható a köröm vagy annak egy része. Ez történhet lézeres vagy hagyományos sebészi úton. Ilyenkor a sebész az érintett ujj helyi érzéstelenítése mellett, az ambuláns rendelés keretein belül végzi el a beavatkozást, ami után a beteg otthonába távozhat.

Megelőzés: benőtt köröm ellen a megelőzése a legjobb megoldás

 •  viseljen olyan cipőt, amely nem nyomja össze a lábujjakat;
 • vágja egyenesre a körmöket, és ne hagyjon éles sarkokat, széleket;
 • mindig tartsa tisztán és szárazon a lábát;
 • ha nem biztos a megfelelő körömvágási technikában, keressen fel gyógypedikűrös szakembert.

Ha benőtt a körme, otthoni kezelésként próbálja meg a következőket:

 •  Naponta 3-4 alkalommal áztassa lábát meleg, sós vízben, majd egy fültisztító pálcika segítségével finoman nyomja le a bőrt a köröm felületéről.
 • Ismételje néhány hétig ezt, hogy a köröm megnőhessen.
 • Ahogy a köröm nőni kezd, a kilógó vége alá tegyen egy kis darab pamutot, hogy ne nőjön bele a bőrbe. Ezt naponta cserélje. Végleg akkor távolítsa el, ha a köröm hosszabb, mint hogy bele tudjon nőni a környező szövetbe.
 • Ha szükséges, antibiotikum-tartalmú krémmel is kenheti a területet.

GYAKORI KÉRDÉSEK A BENŐTT KÖRÖMMEL KAPCSOLATBAN

Fertőző a benőtt köröm?

A benőtt köröm nem fertőző, nem kell attól tartani, hogy egyik ember átadja azt a másiknak. Ugyanakkor, mivel a benőtt köröm a szövetek sérülésével jár együtt, jelentősen megnő annak a rizikója, hogy a szervezetbe gyulladást okozó mikrobák, például baktériumok kerüljenek.

Lehet fájdalomcsillapítót szedni a benőtt körömre?

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerek enyhíthetik a benőtt köröm okozta fájdalmakat, kellemetlenségeket. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy ezek az alapproblémát nem szüntetik meg, vagy a fájdalomcsillapítás mellet a benőtt körmöt kezelni is kell!

A gyulladásos folyamat kezdetén megkísérelhető gyógyszeres kúra, helyileg alkalmazott krém, gyulladáscsökkentő tabletta. A gyulladásos folyamat kezdetén megkísérelhető gyógyszeres kúra, helyileg alkalmazott krém, gyulladáscsökkentő tabletta. Forrás: shutterstock.com

Milyen cipőt viselhetünk, ha benőtt a körmünk?

Benőtt köröm esetén (vagy ha szeretnénk megelőzni ezt a problémát) kerüljük azokat a cipőket, melyekben túlságosan összenyomódnak, egymáshoz préselődnek a körmök. Az egyértelmű, hogy a cipő mérete legyen megfelelő: se a túl kicsi, se a túl nagy cipő nem egészséges a láb számára. A szűk, hegyes orrú cipőkben is összenyomódhatnak a lábujjak. Benőtt köröm esetén – bár ez tűnhet a legkényelmesebb megoldásnak – tartózkodjunk a papucsok, flip-flopok viselésétől. Bár ezekben kellően szabadon mozoghatnak a lábujjak, sajnos annak nagyobb a veszélye, hogy belerúgunk valamibe, beleütjük valamibe az egyébként is sérült, fájdalmas lábujjunkat!

Források:

MedicineNet https://www.medicinenet.com/ingrown_toenail/article.htm

Patient.info https://patient.info/foot-care/ingrowing-toenails-ingrown-toenails

Medical News Today https://www.medicalnewstoday.com/articles/166268

Medscape https://emedicine.medscape.com/article/909807-overview

Nail Disorders (CRC Press, 2019.) szerk.: Archana Singal, Shekhar Neema, Piyush Kumar

Forrás: egeszsegkalauz.hu