Ezeket látta már?

Mellkas deformitások

2010.01.18. Módosítva: 2015.11.04.

A mellkas deformitásoknak két típusát különböztetik meg a tölcsérmellet és a tyúkmellet. Előbbi esetében az elülső mellkasfal tölcsérszerűen besüpped, súlyos esetben az alsó vége megközelítheti a gerincoszlop csigolyatesteit is. Az utóbbi esetében a szegycsont és a csatlakozó bordák középen előemelkednek. Mindkét elváltozás lehet szimmetrikus és aszimmetrikus is, valamint egyaránt jelen vannak a születés pillanatától. Az állapot a növekedés során nem rosszabbodik, de lányok esetében a fejlődő emlők szembetűnőbbé teszik a tölcsérmell megjelenését.

A mellkas deformitások előfordulása és okai

Ismeretlen okú fejlődési rendellenességek, amelyeknél öröklődés kimutatható, de az nem korlátozódik az adott rendellenesség típusra. Tehát a besüppedt deformitásos szülőnek születhet előemelkedett deformitásos gyermeke, illetve fordítva is lehetséges.

A mellkas deformitások tünetei

Tölcsérmell esetén jellemző az előredőlt törzs, sovány, gyenge alkat. Fájdalom nem jelentkezik, viszont megterhelésre fáradékonyság, valamint légzészavarok és szívzörejek jelentkezhetnek. A légzést gyakran paradox légzés jellemzi. A tünetek a besüppedés mértékétől függenek.

Tyúkmellre jellemző a rossz tartás – előredomborodó has, előrelógó vállak, erőtlen, gyenge alkat. A légzési és keringési rendellenességek kevésbé jellemzőek.

Mindkét deformitás esetén jellemző a betegek önértékelési, pszichés zavara.

A mellkas deformitások diagnózisa

Oldalirányú röntgenfelvétel alapján mindkét forma diagnosztizálható.

A mellkas deformitások terápiája

Mellkas deformitások

A mellkastágasság és tüdőkapacitás növelésére kora gyermekkortól javasolt a légző- és hasizom erősítő gyakorlatok rendszeres végzése, valamint az úszás és a futás. Műtétre a légzést vagy a szívműködést befolyásoló zavar miatt, illetve kozmetikai (pszichés zavar) okokból kerül sor. Legkedvezőbb időpontja 4-14 éves kor között van.

Forrás:

Vízkelety Tibor: Az ortopédia tankönyve; Szendrői Miklós: Ortopédia

Forrás: EgészségKalauz