Ezeket látta már?

Policisztás vesebetegség

A policisztás vesebetegség gyakori örökletes kórkép, amelyben sok, folyadékkal telt hólyag, úgynevezett ciszta alakul ki mindkét vesében. 20-40 éves kor között fordul elő. A vesék mérete ugyan megnő, a működő veseszövet mennyisége azonban csökken. Az örökletes génhiba miatt a vesékben sok ciszta képződik. Az életkor előrehaladtával a ciszták fokozatosan növekednek, ezt a vesék vérellátásának csökkenése és a vesék hegesedése kíséri. A genetikai hiba miatt a szervezet más részein, pl. a májban és a hasnyálmirigyben is ciszták jelennek meg. A betegség gyakran veseelégtelenséghez is vezet.

A policisztás vesebetegség oka

Policisztás vesebetegség

Örökletes génhiba, lásd fentebb is.

A policisztás vesebetegség tünetei

A betegek leggyakrabban deréktáji és/vagy hasi panaszokkal jelentkeznek. Gyakran ezzel egyidőben a betegeknek már magasvérnyomás-betegsége is jelentkezik. Kísérő tünetként véres vizelés is jelentkezhet.

A policisztás vesebetegség diagnózisa

A betegségre a vesetájékon tapintható megnagyobbodás, magas vérnyomás jelenléte és a családi előfordulás hívhatja fel a figyelmet. Ultrahangos vizsgálat igazolja a betegséget, mely során, a veséken elszórtan számos ciszta látható. Igen gyakran egyidejűleg ciszták a májban is előfordulnak. Bizonytalan ultrahangkép esetén CT vizsgálat javasolt.

A policisztás vesebetegség kezelése

A fájdalom, a magas vérnyomás, a vesefertőzés kezelése enyhíti a tüneteket és lassítja az alapbetegség romlását. Habár a veseelégtelenség kialakulását nem lehet megakadályozni, mely a betegek több mint felében idővel kialakul.

A policisztás vesebetegség szövődményei

A betegség előrehaladtával a ciszták száma és mérete lassan növekszik. A hasi- vagy deréktáji fájdalom fokozódhat. Véres vizelet, gyakori vizelés, vesekövek és a vesekövek által okozott intenzív görcsös (kólikás) fájdalom jelentkezhet. A ciszták növekedésével csökken a vesékben a normálisan működő veseállomány, mely veseelégtelenség kialakulásához vezet. A veseelégtelenség állapotán a krónikus húgyúti fertőzés tovább ronthat. A vesefertőzés lázzal és erős vesetáji fájdalommal jár. A diagnózis időpontjában a betegek legalább felében magas vérnyomás áll fenn. A betegek 40-60%-ában a májban is találhatók ciszták, ezek azonban nem befolyásolják a máj működését. A betegek 10-15%-ában kitágult vérerek (aneurizmák) találhatók az agyban. A kitágult vérerek növekedése általában fejfájást okoz, némelyek vérezhetnek és szélütést okozhatnak.

A policisztás vesebetegség kórjóslata

A veseelégtelenség dialízis vagy veseátültetés hiányában végzetes. A beteg állapotában rosszabbodását a magas vérnyomás kezelésével és alacsony fehérjebevitellel késleltetni lehet.

Egyéb tudnivalók a policisztás vesebetegségről

Családtervezés: van olyan genetikai vizsgálat, amelynek segítségével a betegeknél felmérhető annak esélye, hogy gyermekük örökli-e a betegséget.

Forrás:

Mark H. Beers, MD: MSD Orvosi kézikönyv a családban

Korszerű orvosi diagnosztika és terápia – Melánia Kft

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához