Ezeket látta már?

33 étel, amelyet soha sem szabad a hűtőszekrénybe tenni

élelmiszer, tárolás, zöldség, gyümölcs, tápanyag, hűtőszekrény

Az élelmiszereket, és konyhai alapanyagokat alapvetően érdemes hűtőben tartani, de ennek a 33 élelmnek a hideg csak rosszat tesz, jobb szobahőmérsékleten hagynia őket.

A hűtés drámaian gátolja a káros baktériumok szaporodását sokféle elkészített és főtt ételen. Általában tanácsos is az élelmiszereket 1 °C és 3 °C közötti hőmérsékleten hűteni. Ugynakkor míg a hűtés sokféle ételnél csökkentheti a romlást, nem ajánlott minden ehető ételhez a konyhában. A hidegebb hőmérséklet megváltoztathatja számos alapanyag állagát. ízét, sőt néha még a tápértékét is. Az alábbiakban 35 olyan élelmiszert veszünk sorra, amit jobb nem hűtőszekrényben tartani.

1. Bazsalikom

A bazsalikom hajlamos más szagokat felvenni a hűtőszekrényből. A hűtés nemcsak tönkreteheti a bazsalikom ízesítő erejét, de a levelei is elkezdhetnek fonnyadni. Az Epicurious.com főzőszakértői webhely azt javasolja, hogy a bazsalikomot úgy kezelje, mint a vágott virágokat. A bazsalikom frissen tartásához elegendő egy pohár vízben a pulton tartani.

2. Paradicsom

A paradicsom nagy részét elveszíti gazdag, intenzív ízéből, ha hűtőszekrényben tárolja. A hideg hőmérséklet megváltoztatja a paradicsom textúráját, valamint lebont bizonyos belső hártyákat. Végül lisztesek, pépesek és íztelenek lehetnek. A paradicsom egyenletesen érik, és megőrzi finom ízét, ha szobahőmérsékleten a pulton tárolja.

3. Kenyér

A hideg hőmérséklet általában szárító hatást gyakorol az ételekre. A kenyér tipikusan olyan élelmiszer, amely kiszárad és elhasználódik, ha hűtjük, sőt, akár rágós lehet, ha nagyon sokáig hideg környezetben tárolják.

4. Padlizsán

A padlizsán tipikusan hőmérsékletérzékeny zöldség, ami huzamosabb ideig hűtőszekrényben tárolva károsodást szenved. Már 10°C alatti hőmérséklet is károsíthatja a padlizsán állagát és ízét. A padlizsánt helyesebb szobahőmérsékleten, más gyümölcsöktől és zöldségektől távol kell tárolni.

Az internetről rendel élelmiszert? Erre mindenképp figyeljen! >>

5. Avokádó

Az avokádónak szinte mindig be kell érnie a vásárlás után. A hűtőszekrényben való tárolás lelassítja a folyamatot. Az avokádó finom marad és természetesen érik, ha száraz helyen tartják a pulton.

6. Hagyma

A hagyma gyakran megpuhul, sőt megpenészedik, ha hűtőszekrényben tároljuk. Akkor tart a legtovább, ha kint tartjuk a pulton, vagy egy hűvös, szárzaz kamrába tesszük. A hagymának szüksége van némi levegőkeringésre, így ne pakoljuk át vásárlást követően dobozva vagy zacskóba - a legegyszerűbb, ha abban a hálóban hagyjuk, amiben feltehetően megvettük az üzletben.

7. Fokhagyma

A fokhagyma szintén olyan zöldség, amelyet semmiképpen sem szabad hűteni. A fokhagyma gumiszerűvé válhat és megpenészedhet a hűtőszekrényben - az is előfordulhat, hogy csírázni kezd benne. Ahogy a hagymát, ezt is előnyös a levegőzésre alkalmas hálóban tartani. Több mint egy hónapig jók maradnak például szabadon hagyva a pulton egy fonott kosárban is.

Élelmiszerek: erre is figyelnek a magyar vásárlók >>

8. Méz

A hűtőszekrényben tároltkikr méz kistályosodhat, rendkívül sűrű lesz, és nehéz kiönteni, kikanalazni, használni. A méz olyan élelmiszer, amely természetes módon megőrzi magát, és szobahőmérsékleten korlátlan ideig jó marad.

9. Mogyoróvaj

A hozzá illő zselével vagy lekvárokkal ellentétben a mogyoróvajat szobahőmérsékleten kell tartani. Valószínűleg kiszárad és kemény lesz, ha a hűtőszekrényben tárolja. Krémes, kenhető mogyoróvajhoz azt javasoljuk, hogy sötét, száraz helyen tartsa. A kivétel a teljesen természetes mogyoróvaj, amely szétválhat, ha nem hűtjük.

10. Ketchup

Bár a legtöbb ketchupos üveg cimkéje azt tanácsolja, hogy felnyitás után hűtsük le, a ketchup általában elegendő tartósítószert tartalmaz, hogy ne romoljon meg hűtés nélkül sem. Sok étteremben tartják és tárolják a ketchupos üvegeket egyszerűen az asztalon hagyva.

11. Olívaolaj

Az olívaolajat sötét, hűvös helyen és jól lezárt tartályban kell tárolni. Hidegebb hőmérséklet hatására az olívaolaj a vajhoz hasonló szerkezetűvé keményedik. A Journal of Food Science által közölt tanulmány szerint azonban az olívaolaj elveszítheti antioxidáns hatását, ha 6 hónapig vagy tovább áll a polcon.

12. Narancs

A citrusféléknek magas a savassága, és a túl hideg hőmérséklet károsíthatja őket. A narancs héja is fakóvá és foltossá válhat, ha hűtőszekrényben tárolja. Mivel a narancsnak ilyen vastag, kemény héja van, a melegebb környezetet is jólel viseli.

13. Papaya

A Papaya Australia azt javasolja, hogy a papayát banánnal együtt tárolja papírzacskóban, hogy szükség esetén felgyorsítsa az érési folyamatot. Ezt is megteheti, de ha önmagában tárolná, elég ha a pultra kiteszi egy gyümölcstálra, és időnként megforgatja.

14. Burgonya

A burgonya azt szereti a legjobban, ha száraz, hűvös helyen tároljuk. Mosatlannak kell maradniuk, amíg fel nem használjuk. A hűtőszekrény hőmérséklete miatt a keményítő tartalma bomlásnak indul, amitől a burgonya kavicsos, sőt édes ízű lesz. Ha a burgonyát lehűtötték, a héja idő előtt megsötétülhet a főzési folyamat során.

15. Savanyúság

A legtöbben a savanyúságot hűtőszekrényben tartják - valójában nem kell. A legtöbb savanyúság elkészítési módja, beleértve a magas sótartalmat is, szükségtelenné teszi a hűtött hőmérsékleten való tárolást (a pácolást gyakran használják élelmiszer-tartósítási módszerként).

16. Ecet

Az ecetben az a nagyszerű, hogy öntartósító, eltarthatósága gyakorlatilag meghatározatlan, mondhatni végtelen hosszú. A fehér ecet legalábbis igen igen hosszú tárolás után is változatlan marad. A fokhagymát, hagymát, medvehagymát vagy fűszernövényeket tartalmazó vinaigrette-eket azonban már valóban hűteni kell.

17. Fánk

Hűtőben tárolva a fánk állottá válhat, elázhat. Szobahőmérsékleten lefedve maradnak a legtovább frssek. Eltarthatósága azonban így sem hosszú: a fánkot a vásárlás után néhány napon belül el kell fogyasztani.

18. Mustár

A ketchuphoz hasonlóan a mustárban is vannak savak, amelyek természetes tartósítószerként működnek. A mustár körülbelül egy hónapig jó marad a szekrényben. Az ízlés kérdése, hogy le kell-e hűteni egy üveg mustárt. íVan aki épp a hideg vagy szobahőmérsékletű mustárt szereti a szendvicseibe tenni - ez ízlés dolga.

19. Érlelt sajt

Az érlelt sajtok és más sajtfajták között az a különbség, hogy pácolják. Ez a folyamat általában körülbelül 6 hónapot vesz igénybe. Ha ezeket a sajtokat hűtőszekrénybe tesszük, nagyon megkeményednek.

20. Lezárt tonhal

A még felbontatlan tonhalkonzervet a legbiztonságosabban felbontatlan állapotban a konyhaszekrényben tárolhatjuk. Sokan vallják, hogy a tonhal jobb íze közvetlenül a konzervdobozból, főképp ha szobahőmérsékleten tárolták előtte.

21. Melasz

A B&G Foods szerint a melaszt nem kell hűteni, és mégis akár több évig is fogyasztható. Az összetevők és a magas cukortartalom kombinációja a jó melasz titka, ami a szobahőmérsékleten tarolást is jó ideig lehetővé teszi.

22. Banán

A banánt meleg éghajlaton termesztik, és szobahőmérsékleten tárolva jobban megőrzi tápanyagait. Hűtőbe téve ugyan lelassulnak a gyümölcsök természetes érési folyamatai, de a banán esetében ezt úgy sem lehet megakadályozni: akkor is beindul a sejtkárosodás, ha a banánt hidegebb hőmérsékleten tartja.

23. Csokoládé

Sokan a hűtőbe teszik a kedvenc csokoládéjukat, hogy ne olvadjanak meg vagy ne váljanak túlságosan puhává. A legnagyobb probléma az, hogy az íze megváltozhat a hideg hatására. Az úgynevezett „cukorvirágzás” akkor következik be, amikor a csokoládét kivesszük a hűtőszekrényből, és melegebb levegőnek teszik ki. Ez pedig szemcsés bevonatot okozhat, és tönkreteheti a csokoládé textúráját.

Almaecet: így használja fájdalom ellen és fogyáshoz >>

24. Uborka

Az uborka héja megsérülhet, ha túl sok hideg éri. A University of Minnesota azt javasolja, hogy az uborkát a konyhában, hűvös helyen tárolják, de ne a hűtőszekrényben. Ideális esetben az uborkát körülbelül 12 ℃-on kell tárolni, szobahőmérsékletnél hűvösebben, de határozottan melegebben, mint a hűtőszekrényben. Ha így tesz, körülbelül egy hétig jók maradnak.

25. Gabona

A legtöbb gabonafajta elveszíti az állagát, ha hűtjük. Bár a gabona látszólag nem sérült, biztosra veheto, hogy nem lesz többé ropogós. A legtöbb gabonapelyhes doboz ráadásul szükségtelenül sok helyet foglal el a hűtőszekrényben.

26. Sütőtök

A hideg környezet könnyen károsíthatja a sütőtököt. Száraz, hűvös környezetben kell őket tárolni, de nem hűtött hőmérsékleten.

27. Görögdinnye

Amíg a gyümölcsöt fel nem vágja, bizony a legjobb, ha a hűtőszekrényen kívül tárolja. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) tanulmányai kimutatták, hogy a dinnye tápértékét a hidegebb hőmérséklet negatívan befolyásolhatja. Csak a felszeletelt dinnyét szabad hűteni. A szeletelteket azonban biztonságosan le kell takarni.

28. Alma

A legtöbb gyümölcsre igaz, hogy jobb, ha nem tárolja a hűtőszekrényben. Íze és állaga jobban megmarad, ha a hűtési hőmérsékletnél melegebben tárolják. Az alma 1-2 hétig rendszerint szobahőmérsékleten tárolva is eláll - egyes fajták tovább is.

29. Fűszerek

A legtöbb őrölt fűszer évekig biztonságosan tárolható hűtés nélkül. A fűszerek hidegen tárolása nem csak nem előnyös, hanem az ízét is rosszul befolyásolhatja. Ha egy fűszert egy évig vagy tovább szobahőmérsékleten tárolt, az illatozása alapján leellenőtizheti, hogy jó-e még? Ha elvesztette az aromáját, valószínűleg nincs baja, de már nem is hatékony.

30. Körte

Sokan szívesebben fogyasztják a gyümölcsöket hidegen. A hidegebb hőmérséklet azonban tönkreteszi a gyümölcsökök, például a körte ropogós textúráját. A körte puhává és pépessé,kásássá válhat, ha nagyon sokáig a hideg hűtőszekrényben hagyja.

Gyors fogyás: itt vannak a legjobb emésztésserkentő ételpárosítások >>

31. Csípős paprika

Városi legenda, hogy a paprika a hűtőbe téve jobban megőrzi vagy még fokozza is ízét. A hideg épp hogy csökkentheti a paprika ropogós textúráját. Ajánlatos a paprikát papírzacskóban, vagy kosárban tartani, és száraz helyen tartani.

32. Szójaszósz

A szójaszósz erjesztett, nem igényel hűtést. Bár a legtöbb leírás arra hívja fel a figyelmet, hogy felnyitás után hűtőszekrényben kell tárolni, a gyártás során rendszerint épp elegendő sót adnak hozzá ahhoz, hogy hónapokig tárolva eláljon a kamrában is. Kivételt képezhetnek az alacsony nátriumtartalmú márkák.

33. Liszt

A lisztet általában nem károsítja a hidegebb hőmérséklet, ezért egyáltalán nem igényli, hogy hűtőszekrénybe tegyük, mindaddig finom lesz, amíg légmentesen záródó edényben tárolják.

Ezeket olvasta már?

Forrás: egeszsegkalauz.hu