Ezeket látta már?

Egészséges étrend kialakításához ez a top 10 tanácsunk

gyumolcs_

A gyermekek számára a szülői minta a legfontosabb és ez a táplálkozásra is igaz. Az egészséges étrend, az új fogásokra, ízekre való nyitottság, a gasztronómiai kísérletező kedv, valamint a preferenciák mind „öröklődnek” a utánzás által.

Éppen ezért érdemes az egészséges táplálkozási szokásokat az egész családnak együtt kialakítani.

1. Egészséges étrend alapja, hogy megtervezzük a menüt!

Szakítsunk időt minden nap három fő és két kisebb étkezésre! Kínáljunk változatosan az előzetesen bemutatott élelmiszercsoportokat (zöldségfélék és gyümölcsök, teljes értékű gabonafélék, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, húsok, húskészítmények, halak, tojás) a nap során, a színes étrend biztosítja a gyermekek sokrétű igényeinek megfelelő tápanyagokat.

2. Varázsoljuk élménnyé az étkezést!

Étkezzünk közösen amikor csak lehetséges. Vonjuk be őket minél gyakrabban a fogások elkészítésébe. Tegyük kellemes közös időtöltéssé az étkezéseket, minél kevesebb stresszel, annál több beszélgetéssel, nevetéssel.

3. Kínáljunk értékes harapnivalókat a kisétkezésekre!

Törekedjünk rá hogy lehetőleg legalább kettő élelmiszercsoportból állítsuk össze a nap közben kínált snacket. Például tegyünk az uzsonnás dobozba néhány szem koktél paradicsomot pár kocka sajttal vagy kenjünk meg hummusszal egy teljes kiőrlésű kiflit.

4. Nyissunk a változatosságra!

A különféle ízélményekre, alapanyagokra nyitott gyermekek étrendjének összeállításával sokkal könnyebb dolgunk van mint egy válogatós apróság esetén. Éppen ezért fontos hogy minél több különböző nyersanyaggal ismerkedjenek meg a kicsik a korai életévekben. A kitartás itt is kulcsfontosságú, hiszen előfordulhat hogy a gyermekek csak tucatnyi próbálkozás után fogadnak el egy új élelmiszert.

5. Vásároljunk közösen!

A közös vásárlás segít megismertetni a gyerekekkel a különböző élelmiszereket, sőt a menü összeállítását is. Beszélgessünk a kicsikkel arról hogyan készülnek, honnan származnak az egyes nyersanyagok. Ha módunkban, áll nevelhetünk otthon is zöldségeket, fűszernövényeket egy-egy kis cserépben vagy balkonládában.

gyumolcs_

6. Hagyjuk hogy a gyerekek megtanulják kiszolgálni magukat

Kínáljunk egyszerre kisebb mennyiséget aminek az elfogyasztása sikerélményt jelent, ugyanakkor segít a gyermekeknek odafigyelni testük visszajelzéseire, pl. a jóllakottság érzet jelentkezésére. Bátorítsuk őket arra hogy inkább kérjenek repetát ha még mindig éhesek.

7. Az innivaló minősége is fontos!

Egészségünk szempontjából minden elfogyasztott falat és korty számít. Szoktassuk a gyermekeket arra hogy elsősorban ivóvízzel oltsák a szomjukat. A magas cukortartalmú italok a folyadékbevitel alkalmi színesítését szolgálják.

8. Az egészséges étrend fontos alapelve, hogy akevesebb néha több

Bátorítsuk a gyermekeket arra hogy fejezzék be az étkezést ha jóllaktak, ne legyen kötelező kiüríteni a tányért. Gyümölcs, hús, gabona: mennyit kell fogyasztani? Kattintson tovább!

9. Ne étellel jutalmazzunk!

Az édességekkel történő jutalmazásnak megvan az a veszélye, hogy a gyermekben azt a téves elképzelést keltse, a desszertek értékesebbek más ételeknél. Jutalmazzunk inkább odafigyeléssel és dicsérettel.

10. Étkezzünk tudatosan!

A családi asztal legyen stressz és média mentes terület. Tegyük félre a telefont, újságot, tabletet, távirányítót és koncentráljunk helyette az együtt töltött időre és az ételre, amit közösen elfogyasztunk.

Lehet egészséges a gyorskaja? Videónkból kiderül!

forrás: Táplálkozási Akadémia

Forrás: EgészségKalauz