Ezeket látta már?

A pacsirták karcsúak maradnak!

A korai lefekvés és felkelés formában tartja a fiatalokat, és a napi ritmus fontosabb az alvással töltött idő hosszánál. Ennek oka a meglehetősen tunyán eltöltött esti időszak - állapították meg ausztrál kutatók.

Carol Maher, a Dél-Ausztráliai Egyetem kutatója 2200 9-16 éves gyerek és fiatal napi ritmusát mérte fel kérdőívekkel, majd hozta azt összefüggésbe testtömegükkel.

A pacsirták karcsúak maradnak!

Azok a fiatalok, akik hajlamosak voltak később kelni, az estéjük meg belenyúlt a késő éjszakába, másfélszer nagyobb eséllyel voltak túlsúlyosak, mint a korán kelők - írják Maher és társai az amerikai Sleep című szaklapban. Napirendjük során csak feleannyi időt töltöttek mozgással, és csaknem háromszor annyit ültek képernyő előtt, mint utóbbiak.

A kutatók az utóbbi években megállapították, hogy a keveset alvó fiatalok egy sor egészségügyi problémával szembesülnek - fejtette ki Maher a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint (www.welt.de). A most vizsgált két csoport alvásmennyisége azonban gyakorlatilag nem különbözött. Ez azt jelenti, hogy a napirend az alvásmennyiségnél is fontosabb.

A súly szempontjából az idő eltöltése a döntő. A későn fekvők-kelők csoportja átlagosan napi fél óra mozgást cserélt le ülésre, illetve az ujjak billentyűzeten való mozgatására.

Ismert, hogy a fiatalok természetes napirendje eltér a kisgyermekekétől és a felnőttekétől. Teljesen normális dolog számukra, hogy sokáig fennmaradnak - magyarázta Maher. Csupán az kedvezőtlen, hogy ez a ritmus ma gyakran egészségtelen viselkedéssel jár.

Forrás: MTI