Ezeket látta már?

A túlsúly növeli a terhességi kockázatokat

2010.02.15. Módosítva: 2015.11.04.

Az anyai többletsúly önmagában is növeli az esélyt arra, hogy igen nagy baba szülessen - állapították meg amerikai kutatók.

A túl nagy babák világra jötte során a szülő nő és a gyerek kockázata is nagyobb. A emeli a várandós nő kockázatát a terhességi toxémia (preeclampsia), egy potenciálisan halálos szövődmény kialakulására is.

A túlsúly növeli a terhességi kockázatokat

Mint Boyd E. Metzger és kollégái a British Journal of Obstetrics and Gynecology című szaklapban megjelent tanulmányukban írták, a túlsúly és a terhességi szövődmények kapcsolata eddig is ismert volt, azt azonban nem tudták szétválasztani, hogy az esetekért mennyiben felelős önmagában a túlsúly, illetve a terhességi cukorbetegség.

A statisztikai elemzés alapjául szolgáló vizsgálatban kilenc ország 15 orvosi központjában 23 316 nő egészségügyi adatait rögzítették. A kismamák mindannyian részt vettek egy glükózterhelési teszten, amely jelzi a terhességi cukorbetegségre való hajlamot, ezen túlmenően pedig magasságukat és testtömegüket is megmérték.

A leginkább elhízott, 42-nél nagyobb testtömegindexű nőknél háromszor nagyobb volt a kockázata a túl nagy újszülött világra jöttének, mint a legvékonyabb, 22,6-nél kisebb testtömegindexű nőknél. (A testtömegindex - BMI - a kilogrammban mért testtömeg és a méterben kifejezett magasság négyzetének hányadosa.) Az első csoportba tartozó nőknél kétszeres volt a császármetszés és 14-szeres a terhességi toxémia valószínűsége, ám a koraszülés kockázata csak fele volt a legkisebb testtömegindexű kismamákhoz képest.

Forrás: MTI