Ezeket látta már?

Baba az autóban! Hogyan biztonságosabb?

Két éves korig biztonságosabb a babáknak az autóban menetiránynak háttal. Amerikai szakemberek vizsgálatok alapján azt ajánlják, hogy a kisgyerekeket az eddig javasolt 1 éves kor helyett 2 éves korig a menetiránynak háttal helyezzék el az autóban a szülők.

Az Amerikai Gyermekgyógyászok Akadémiája a közlekedésbiztonsági hatósággal együttműködve hétfőn hozta nyilvánosságra új ajánlásait.

Baba az autóban! Hogyan biztonságosabb?

A 13 év alattiak az ajánlások szerint csak a hátsó ülésen utazhatnának. A testre nem megfelelően felfekvő biztonsági öv a balesetek tapasztalatai szerint hasi- és gerincsérüléseket okozhat.

Az Egyesült Államokban öt év alatt történt balesetek adatainak egy 2007-es elemzése szerint az 1 éves kor körüli gyerekek ötször kevesebb sérülést szenvedtek el, ha a menetiránynak háttal elhelyezhető ülésben tartózkodtak az ütközés idején. Más adatok szerint az a mintegy ezer gyerek, aki 15 év leforgása alatt megsérült a menetiránnyal szemben ülve, kevesebb sérülést szerzett volna, ha a gyerekülés fordítva lett volna elhelyezve az autóban - mutatott rá Dennis Durbin, az ajánlások vezető szerzője, aki a philadelphiai Gyermekkórház sürgősségi gyermekorvosa.

A csecsemőknek és kisdedeknek viszonylagosan nagyobb a fejmérete és rövidebb a nyaka, ezért a menetiránnyal szemben ülve egy ütközés ereje úgy megránthatja a gyerek fejét, hogy akár gerincvelői sérülést is elszenvedhet.

A kereskedelmi forgalomban kapható gyereküléseken a gyártók feltüntetik, mekkora testsúlyig ajánlják használatát. A most közzétett ajánlásban a szakemberek azt javasolják a szülőknek, hogy amikor a baba testsúlya meghaladja a megadott értéket, akkor cseréljék ki a gyerekülést nagyobb méretre, ám 2 éves korig ragaszkodjanak a menetiránynak háttal elhelyezhető változatokhoz.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához