Ezeket látta már?

Császármetszés és gyermekkori elhízás?

2012.02.01. Módosítva: 2015.11.04.

Nem okolható a császármetszés a gyerekek elhízásáért! Nem lesznek nagyobb valószínűséggel túlsúlyosak azok a gyerekek, akik nem a szülőcsatornán keresztül, hanem császármetszéssel jönnek a világra - állapították meg brazil szakemberek.

Egy korábbi brazil tanulmány összefüggést mutatott ki a császármetszéssel való születés és a gyerekek túlsúlya között. Ebből néhány kutató azt a következtetést vonta le, hogy ha a gyermek nem kerül érintkezésbe a szülőcsatornában lévő egyes baktériumokkal, akkor nagyobb valószínűséggel fog túlsúllyal küzdeni.

Császármetszés és gyermekkori elhízás?

Ez az elgondolás azon az elméleten alapszik, amely szerint az immunrendszer másképpen fejlődik, ha az ember nem kerül kapcsolatba bizonyos jótékony baktériumokkal életének korai szakaszában. Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent legújabb tanulmány szerint azonban korántsem így áll a helyzet.

A kutatás eredményének elsősorban Brazíliában van nagy jelentősége: 2009-ben az újszülötteknek több mint a fele császármetszéssel jött a világra az országban. Az Egyesült Államokban már évek óta növekszik a császármetszéssel születő babák száma: jelenleg 30 százalékon áll az arányuk. Mint azt Fernando Barros, a Pelotasi Katolikus Egyetem munkatársa, egyben a kutatás egyik résztvevője elmondta, az előző tanulmány során a kutatók valószínűleg nem vették figyelembe az összes befolyásoló tényezőt, így például a kismama magasságát és testsúlyát sem.

Barros és munkatársai több ezer gyermek adatait vették górcső alá a mostani vizsgálat során. A résztvevők mindegyike az ország déli részéből származott és három csoportba sorolták őket, aszerint, hogy 1982-ben, 1993-ban vagy 2004-ben születtek. A kutatók bizonyos időközönként kapcsolatba léptek a gyerekekkel, egészen addig, amíg a legidősebb elérte a 23 éves kort. Az eredmények alapján a császármetszéssel világra jött gyerekek nagyobb valószínűséggel voltak túlsúlyosak - az elhízottak aránya 9 és 16 százalék volt közöttük -, míg a hüvelyi úton született társaiknál ugyanez az arány 7 és 10 százalék között mozgott.

A császármetszés és a gyerekek túlsúlya közötti összefüggés azonban eltűnt, amint a kutatók számításba vettek olyan tényezőket, mint a családok jövedelme, a csecsemők születési súlya, az iskolázottságuk, a kismamák testsúlya, magassága, kora és a dohányzási szokásaik. A bostoni Children's Hospital optimális testsúly elérésével foglalkozó klinikájának vezetője, David Ludwig szerint - aki maga nem vett részt a tanulmányban -, a magzat fejlődésére komoly hatással lehet a kismama étkezési és dohányzási szokása vagy, ha például cukorbetegséggel küzd.

Forrás: MTI