Ezeket látta már?

Érzelmileg fejlettebbek a csecsemők, mint gondoltuk

Egy tanulmány szerint már három hónapos korban képesek a kisbabák megkülönböztetni egymástól a szomorú és a semleges hangokat.

Londoni egyetemek kutatói a csecsemők agyának speciális vizsgálatakor állapították meg, hogy a kicsik érzékenyek a különböző hangulatokra.

Érzelmileg fejlettebbek a csecsemők, mint gondoltuk

A 3-7 hónap közötti gyermekek ugyanis jobban odafigyeltek az olyan emberi hangokra, mint a köhögés vagy az ásítás, mint az ismeretlen, a víz vagy a játékok által keltett zajokra.

Evelyne Mercure, a Londoni Egyetem professzora így értékelte az eredményt: "Úgy tűnik, a csecsemők halántéki agykérge jóval fejlettebb, mint azt korábban feltételeztük. Ritkán lehet ilyen jól kimutatni, hogy már egészen fiatal korban elkezdődik az agyi területek között a feladatok megosztása."

Anna Blasi, aki a Current Biology című lap online kiadásában megjelent tanulmány másik szerzője, hozzátette: "Valószínű, hogy mindez azért alakul ki ilyen hamar, mert az emberi hang rendkívül fontos szerepet játszik a szocializációs folyamat során. A korai felismeréssel válik lehetővé például az anyanyelv elsajátítása."

A kutatók funkcionális mágneses rezonanciás képalkotás (fMRI) segítségével vizsgálták az alvó babák agyának aktivitását. A készülék megmutatta, hogy bizonyos ingerek esetén az agy mely része vált aktívvá. A szakemberek szerint ez a módszer akár az autizmus korai felismerésében is hasznos segítséget nyújthat

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához