Ezeket látta már?

Hölgyeknek: a magasabb kockázatú betegségek

dohanyzas-280x200-d0000036B449fd733827e

Nők esetében magasabb lehet a dohányzásból eredő kardiológiai kockázat, mint férfiakban. Egy új, nagyszabású kutatás szerint a dohányos nőkben 25 százalékkal magasabb a szívbetegség kialakulásának kockázata, mint a férfi dohányosokban.

Bár a magasabb kockázat oka nem ismert, a kutatók azt gyanítják, hogy a nők szervezete eltérő biológiai reakciót mutat a káros dohányfüstre. A kutatást vezető Rachel R. Huxley, a Minnesotai Egyetem munkatársa elmondta, hogy a nők teste több rákkeltő és más toxikus anyagot szív magába, mint a férfiaké.

Hölgyeknek: a magasabb kockázatú betegségek

A nők ráadásul másképp is dohányoznak: annak ellenére, hogy kevesebb cigarettát szívnak, többet szívnak a cigarettából. A férfiakhoz képest egészen a füstszűrőig végigszívják a cigarettát.

Huxley munkatársával, Mark Woodwarddal 75 tanulmány adatainak metaelemzését végezte el, amelyek összesen közel 4 millió ember részvételével t vizsgálták a szívbetegség kockázatát a dohányosokban és a nem dohányzókban. Az összesítésből az derült ki, hogy a dohányos nőkben 25 százalékkal magasabb a szívroham kialakulásának kockázata, mint a dohányos férfiakban.

A kutatók szerint ráadásul a nőkre leselkedő kockázat még ennél is magasabb lehet. Bár a nők átlagosan kevesebb cigarettát szívnak, mint a férfiak, és az Egyesült Államokban már tetőzött a női dohányosok száma, a fejlődő országokban a nők még csak nemrég kezdték el a rossz szokást.

A The Lancet folyóiratban megjelent tanulmányból az is kiderül, hogy a dohányos nők esetében a tüdőrák kockázata is magasabb. A dohányzó nők kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg tüdőrákban, mint a dohányzó férfiak.

Huxley éppen ezért arra szólít fel, hogy a dohányzásellenes programoknak nemcsak a férfiakat, hanem a nőket is meg kell célozniuk.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához