Ezeket látta már?

Honnan lehet tudni, ha meddő vagyok?

2018.05.22. Módosítva: 2018.05.22.
meddo_2_0

A családra vágyó nők többsége egy idő után – ha sikertelen a próbálkozás – elkezd gyanakodni, hogy valami esetleg nincs rendben. Sajnos azonban viszonylag kevesen tudják, hogy mikor is érdemes szakemberhez fordulni, mennyi az az idő, amit érdemes megvárni, és hogyan is lehet fokozni az esélyeket.

A Témában Ratkó Tünde szülésznő van a ratkotunde.hu segítségére.

Idő, idő, idő

Sokakban él a tévhit, hogy a fogamzásgátló szedését követően legalább fél, háromnegyed év, mire a szervezetből kiürül a szer. A mai, modern tabletták esetében ez már nem igaz, vagyis a letételt követő harmadik hónaptól mindenféle kockázat nélkül jöhetne a baba.

Azonban a hormon tartalmú készítmények sok esetben elfednek olyan gondokat, melyek a családalapítást lehetetlenné teszik, így sajnos a fogamzásgátló sokszor beleszól a tervekbe. Ezenkívül azzal is számolni kell – és ma már valóban nem lehet figyelmen kívül hagyni -, hogy a termékeny korú nők életében a stressz fokozott, a munkahelyük, a társadalmi elvárások miatt. Emellett mozgáshiányos életmóddal él a legtöbb hazai ember, ráadásul az egészséges táplálkozás sincs a mindennapi érdeklődés homlokterében.

A szakember abban az esetben is tud segíteni, ha még csak a próbálkozás elején járunk, de ilyenkor még inkább csak kivizsgálásokat ajánl, illetve általános dolgokat mond el. A szakirodalom egy év sikertelen próbálkozás után tekinti meddőnek a pacienst, vagyis ennyi idő eltelte után már komolyabb segítségre szorul a pár.

Szégyenkezni emiatt nem kell, mivel ma, világszerte minden 4.-5. pár meddőséggel küzd!

meddo_2_0

Az esélyek fokozása

Ahhoz, hogy a várandósság esélyét növelni tudjuk, mindenképpen el kell kezdeni rendszeresen mozogni, és egészségesen étkezni. Ez nem azt jelenti, hogy maratont kell futni, de napi fél óra könnyű mozgásnak mindenképpen helyet kell szorítani a mindennapjainkban. Az étkezések során törekedni kell arra, hogy minél több friss élelmiszert fogyaszzunk, és minimálisra csökkentsük a gyorsételeket, vagy a félkész termékeket a konyhában.

Sajnos a tömegtermelés az élelmiszerek tápanyagtartalmát drasztikusan csökkentette. Ez az oka annak, hogy a szakemberek ma már javasolják a babára vágyó nőknek és a kismamáknak, hogy várandósvitamint szedjenek. A szervezet ugyanis az évek alatt elveszíti a raktárakban felhalmozott tápanyagokat, így sajnos a működése is átalakul. A várandósság hatalmas kihívás a testnek, így annak létrejötte csak akkor valósulhat meg, ha a tápanyagok, nyomelemek vitaminok és ásványi anyagok megfelelő mennyiségben állnak rendelkezésre a szervezetben.

A készítmények kiválasztásánál vezető szempont, hogy minél jobban hasznosuljanak a bennük lévő anyagok. Ehhez szerves kötésű anyagokat (-citrát, -glükonát, ...) keressünk a dobozon az összetétel feltüntetésénél. Fontos továbbá, hogy a várandósságot a megfelelő bontásban szolgálja ki a készítmény. A női szervezetnek és a babának más anyagokra van szüksége a felkészülés és az első trimeszter alatt, mint a második trimeszterben, vagy a harmadikban és a szoptatás alatt. Ennek oka egyszerű: a trimeszterekre bontás a baba fejlődési szakaszait is jelöli. Más trimeszter – más tápanyagszükséglet.

6 szokás, ami kinyírja a spermákat - kattintson tovább!

A harmadik dolog, amit nagyon sokszor elfelejtünk, hogy nem csak a nőnek kell felkészítenie a testét! A férfiak esetében a stressznek és az egészségtelen életmódnak ugyanúgy romboló hatása van. Aspermaszám és minőség csökkenése annyira komoly gond, hogy ma már a meddő párok 40%-nál a férfi oldalán keresendő a baj. Vagyis az erősebbik nem esetében a tápanyagraktárak feltöltése ugyanolyan fontos, mint a hölgyeknél. Esetükben a "férfivitamin" kiválasztásánál ugyanúgy fontos a szerves kötések megléte, valamint a cink mellett számos más anyag jelenléte is, hiszen a spermatermelés támogatása nem egyetlen anyag feladata, hanem összetett folyamat, melyhez ráadásul idő is kell.

Forrás: ratkotunde.hu

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához