Ezeket látta már?

Könnyebb anyakönyvezés (intézeten kívüli szülés után)

2011.05.19. Módosítva: 2015.11.04.

Könnyebb anyakönyvezés! Egyszerűsödnek az intézeten kívül született gyermekek anyakönyvezésének szabályai, miután az Országgyűlés hétfőn (05.16.) elfogadta az anyakönyvi törvény módosítását.

A képviselők egyhangúlag, 330 igen szavazattal fogadták el a közigazgatási és igazságügyi miniszter által beterjesztett indítványt. A parlament az államfőtől kérte a törvény sürgős kihirdetését.

Könnyebb anyakönyvezés (intézeten kívüli szülés után)

Az új szabályozás alapján ha a tervezett, intézeten kívüli szülés a szülő nő döntése alapján orvos közreműködése nélkül, kizárólag szülésznő jelenlétével zajlik, akkor a közreműködő szülésznő is kiadhatja az anyakönyvezéshez szükséges igazolást a szülés tényéről. Ezzel csökkennek az intézeten kívüli szülést választó nők adminisztratív kötelezettségei - hívja fel a figyelmet javaslata indoklásában az előterjesztő.

A módosítás ugyanakkor rögzíti, hogy nem tervezett, intézeten kívüli szülésnél valamennyi esetben szülész-nőgyógyász szakorvosnak kell igazolnia a születést. A nem tervezett, intézeten kívüli születést a szülőnek nyolc napon belül kell bejelentenie.

A törvény kimondja azt is, hogy ha az édesanya sem a gyermeke születésekor, sem annak bejelentését követő harminc napon belül nem igazolja a személyazonosságát, és a gyermeket az intézetben felügyelet nélkül hagyja, a gyermeket ismeretlen szülőktől származónak kell tekinteni.

A javaslat vitájában Répássy Róbert igazságügyi államtitkár emlékeztetett: az otthonszülés jogi kereteinek megteremtésével a közelmúltban megnyílt a lehetőség a várandós nők számára, hogy gyermeküket intézeten kívül, ugyanakkor biztonságos körülmények között, az általuk választott helyszínen hozhassák világra. A kormány ehhez kapcsolódva terjesztette a Ház elé az anyakönyvezési szabályok módosítását.

Forrás: Napidoktor