Ezeket látta már?

Koraszülöttek életesélyei

2015.11.24. Módosítva: 2015.11.24.

A koraszülöttek a 37. terhességi hét előtt jönnek világra. minél éretlenebbek, illetve kisebb súlyúak, annál több segítségre szorulnak életfunkcióik fenntartásához. Magyarországon az újszülöttek 8,5 százaléka koraszülött, ez a szám magasabb, mint Nyugat-Európában.

A terhesség 34-36 hete között született koraszülöttek életkilátásai az érett újszülöttekével szinte azonosak, általában az anyukájukkal együtt maradhatnak a gyermekágyas osztályon, vagy rövid megfigyelést, kezelést igényelnek. A 34. hét alatti koraszülötteket kezdetben intenzív osztályon ápoljuk, életfunkcióikat monitorizáljuk. A szülőket megrázkódtatásként éri, hogy gyermekük koraszülött, sajnos az is előfordul, hogy az életéért kell aggódniuk. Sokat segíthet nekik, ha az orvosok, ápolónők őszintén beszélnek velük, elmondják a nehézségeket is, de mindig kiemelik a jót, azt, hogy miben lehet bízni. Intézetünkben a szülők éjjel-nappal látogathatnak. Tanszékünkön az anyukák többsége vagy végig bent van a klinikán, vagy hazamenetel előtt fekszik be a gyermekágyas osztályra és együtt van cseperedő babájával. A koraszülötteket akkor engedjük haza, amikor minden életfunkciójuk stabil, nincs légzéskimaradásuk, a kiságyban már tudják tartani a hőjüket, szopnak vagy cumisüvegből etethetők, és anyukájuk el tudja látni őket. Ezt általában 2-2,5 kg súly és a 35-40. terhességi hét körül szokták elérni.

Gépi lélegeztetés, szondán keresztüli etetés

A szülőszobán a koraszülötteket melegítőasztalra helyezzük, az 1500 gramm alattiakat műanyag zacskóba csomagoljuk, fejükre kis sapkát húzunk. Felmérjük állapotát, légzését, ha ez nem kielégítő, maszkkal, pozitív nyomással lélegeztetni kezdjük, ha szükséges, egy műanyag csövet, tubust helyezünk a légcsövébe és ezen keresztül folytatjuk a lélegeztetését. A tubusba felületaktív anyagot is tudunk adni, ami segít nyitva tartani az éretlen tüdőt és csökkenti a koraszülött légzési munkáját. Nagyon ritkán van szükség szívmasszásra és gyógyszerekre. Stabilizált állapotban, előmelegített, párásított inkubátorban visszük a koraszülöttet a Neonatális Intenzív Centrumba. Légzésétől függően orr eszközön keresztüli légzéstámogatást (CPAP) vagy gépi lélegezetést kezdünk. Puha textíliákból kis fészket készítünk neki, ebben biztonságban érzi magát, nem alakul ki felfekvés és az ízületek is jól fejlődnek. Egy vékony kis műanyag csövecskét (branül) helyezünk a köldökébe, vagy egyik perifériás vénájába, ezen keresztül vérmintát veszünk a különböző vizsgálatokhoz. Ide adjuk be a gyógyszereket és az infúziós oldatokat is. A sarkából vérgáz- és elektrolit-, valamint vércukorvizsgálathoz egy kis kapillárisból mintát veszünk. Kis adagokkal, szondán keresztül kezdjük el etetését a saját anyukájától származó lefejt anyatejjel, vagy ha nincs, akkor koraszülötteknek készített tápszerrel. Az anyatej gyógyszer, csökkenti a haspuffadással, rossz általános állapottal, akár bélelhalással járó bélbetegséget (angol nevének rövidítésével), a NEC-et, és véd a fertőzésektől.

Agyvérzés, tüdőbetegség

Az extrém éretlen koraszülötteknél előfordulhat agyvérzés, ami a vékony, szakadékony erek és az éretlen vérnyomás szabályozás miatt alakulhat ki. Az agyvérzést koponyaultrahang-vizsgálattal tudjuk kimutatni, amit szűrő jelleggel minden kis súlyú koraszülöttnél elvégzünk. Az agykamrákban lévő, kamratágulatot nem okozó agyvérzés általában nem okoz maradandó idegrendszeri károsodást, a jóval ritkábban előforduló, nagy kiterjedésű vagy agyállományba törő vérzésnél sajnos erre nagyobb az esély. Az éretlenség és a koraszülötteknek adott oxigén, valamint számos más állapot, ill. hatás hajlamosít a koraszülöttek szembetegségére, a ROP-ra (a betegség angol nevének rövidítése), mind a koraszülöttek tüdőbetegségére, a BPD-re. Négyhetes kortól szemészeti vizsgálat során szűrik a koraszülötteket, súlyos ROP kialakulása esetén a túlburjánzó ereket lézerrel égetik el, így akadályozzák meg a retina leválását és a vakság kialakulását. A BPD megelőzésére a koraszülötteket a lehető legrövidebb ideig és a legkíméletesebben lélegeztetjük.

Növekvő életesélyek

A koraszülöttek túlélési esélyei az utóbbi tíz évben növekedtek, ez a növekedés leginkább az extrém éretlenek körében drámai. A legtöbb koraszülött hosszú távú kilátásai jók, és többségük normálisan fejlődik. A 28. terhességi hét, még inkább a 26. terhességi hét előtt születettek között magasabb a halálozás és a súlyos betegségek előfordulása. A károsodott gyermekek aránya az összes koraszülött 10-12 százalékára tehető. Nagyon fontos, hogy a koraszülöttek fejlődését hozzáértő szakember kövesse, kiszűrje az eltéréseket, hogy lehetővé váljanak az egyénre szabott, fejlesztő és terápiás programok. Neonatológiai szakrendelésünkön 6 éves korig gondozzuk a nálunk született, illetve hozzánk irányított koraszülötteket. Az anyukát a koraszülött hazaadása előtt gyógytornász tanítja meg az otthon rendszeresen végzendő, Katona-féle neurohabilitációs tréningre.

DEOEC

Forrás: EgészségKalauz