Fizetett tartalom

Megszületett! Tippek, hogy jobban boldoguljunk a babázás első heteiben (x)

#újszülött #szoptatás #szülés után #depresszió
2018.09.05.

A terhesség gyakran megviseli a kismamák szervezetét úgy testi, mint lelki értelemben. A szülés után így az anyának nemcsak az újszülött gondozására kell fokozott figyelmet fordítania, de saját testi-lelki regenerációjára is.

Nehéz lenne megtalálni azokat a szavakat, amellyekkel leírhatók egy édesanya érzései, ahogy a szülést követően a kisbabájára néz. Öröm, hála, megkönnyebbülés, félelem, izgalom, fájdalom, remény, aggódás, összetartozás, szeretet? Egy sor olyan ellentétes és rokon érzés, amelyek egyszerre törnek fel és hömpölyögnek a női lélekben a szülést követő időszakban.

Végül ezek az erőteljes érzések is lassan elcsitulnak, enyhülnek, és lépésről lépésre felépül egy új hétköznapi rend, egy új életforma. Ezen kezdeti időszak alatt az újdonsült anyukának fontos figyelniük saját magukra, a szülés utáni regenerációra is a kicsi gondozása mellett.

Fizikai kellemetlenségek, fájdalmak

A szülést követően az anya szervezetének sok teendője lesz, hogy nagyjából visszaállítsa a terhesség előtti állapotot. A várandósság alatt a méh kitágult, hogy helyet adjon a kicsinek, ezért, ahogy visszanyeri eredeti méretét, a szülést követően egy ideig utófájásokat tapasztalhatunk - ezt hívják visszahúzódó méhnek. Az első napokban erősebb vérzés (lochia) is előfordulhat, ekkor távolodik el a méh faláról a megvastagodott nyálkahártya, de ez kettő-négy héten belül elmúlik. Gyakori jelenség továbbá szülés után az aranyér, ez is általában pár nap után elmúlik, amelyet segíthetünk rostban gazdag ételekkel és megfelelő mennyiségű folyadékkal.

Szülés után is legyen jó a hangulatunk

Természetes, hogy a szülést követően több anyuka is fáradtnak, kimerültnek, levertnek rossz kedvűnek érzi magát. Ennek oka egyrészt a terhességgel és szüléssel járó hormonális változás, másrészt a kialvatlanság, a kicsivel járó fokozott figyelem, gondozás, táplálás, hiszen még minden új és ismeretlen. Éppen ezért nem kell emiatt rosszul érezni magunkat. Kérjünk segítséget barátoktól, rokonoktól, párunktól, beszéljük ki az érzéseinket, csökkentsük a minimumra a házimunkát és a főzést. Relaxáljunk, meditáljunk, amikor csak lehet, pihenjünk, amikor a baba is pihen, csípjünk le magunknak egy kis énidőt, és ilyenkor foglalkozzunk azzal, ami feltölt, jobb kedvre derít. Akár menjünk el egyet mozogni, edzeni (persze csak óvatosan, fokozatosan!).

Viszont, ha a rossz passz két hét után sem múlik el, sőt egyre levertebbnek, motiválatlanabbnak depressziósabbnak érezzük magunkat, akkor mielőbb konzultáljunk szakemberrel - ez lehet a nőgyógyászunk, a gyerekorvos, a védőnő vagy egy pszichológus. Érdemes tudatosítani, hogy ezzel a problémával sem vagyunk egyedül: a szülés utáni depresszió 10-ből 1 újdonsült anyukát érint.

Táplálkozási tippek a szoptatáshoz

A szülést követően is fontos odafigyelni a megfelelő táplálkozásra, tápanyagbevitelre, megfelelő folyadékmennyiségre. A kiegyensúlyozott táplálkozással, könnyű ételekkel a testi-lelki egyensúlyunkat is könnyebb lesz megőrizni, továbbá az anyatejre, annak mennyiségére, minőségére, így a kicsi szervezetére is hatással van az, hogy mit eszünk. Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos vitaminokból és ásványi anyagokból a szoptatás alatt a megszokottnál többre van szüksége az anya szervezetének. Érdemes lehet ilyenkor kifejezetten szoptatós anyukák számára kifejlesztett multivitamin készítménnyel kiegészíteni az étrendet.

Szülés utáni torna anyának és gyermekének

A szülés után testünk regenerálódását mi is segíthetjük, felgyorsíthatjuk. Különösen a gátizmokat és a hasizmokat érdemes ilyenkor erősíteni, erre már léteznek külön kismamák számára kialakított edzések, gyakorlatok. Nem ritkák az olyan edzéstervek, amelyeket a kicsivel együtt végezhetünk, így nem kell elszakadni a babától, ráadásul őt és magunkat is fejleszthetjük ezáltal. Vegyünk részt virtuális csoportos órákon, ha van rá lehetőség, mivel a rendszeres mozgás javít a hangulaton, a közösségi élmény révén még akár más anyukákkal is felvehetjük a kapcsolatot, barátkozhatunk és új tapasztatokra, információkra tehetünk szert. Ráadásul a kicsinek is jó, ha már a kezdetektől fogva vannak körülötte mások is és folyamatosan új ingerek érik. Éppen ezért fontos, hogy ebben az időszakban is tartsuk a kapcsolatot a családunkkal, barátainkkal is (akár szintén virtuális formában), de egy közös séta, kirándulás is működhet a megfelelő óvintézkedések betartásával.

Meddig kell várni a szerelmi élettel?

A szülés után 6 hetet kell számolnunk arra, hogy az anya szervezete regenerálódjon, illetve a kicsi is megszokja valamennyire a környezetváltozást, a külvilágot. Ez idő alatt nem tanácsos összebújnia az újdonsült szülőknek, valószínűleg a kicsi mellett ebben az időszakban mindketten eléggé kimerültek is lesznek. Ezt követően viszont már el lehet kezdeni próbálkozni az intim együttlétekkel, a védekezésre azonban ugyanúgy figyeljünk, mivel a szoptatás nem ad védettséget a terhesség ellen. A fogamzásgátlásról mindenképpen konzultáljunk nőgyógyászunkkal, ugyanis a szoptatás ideje alatt nem minden készítmény alkalmazható.

L.HU.MKT.CC.11.10.2020.2403

Az Elevit Complex 3 multivitamin készítményt kifejezetten a szoptató édesanyák és az anyatejjel táplált csecsemők igényei alapján fejlesztették ki. Az Elevit Complex 3 ellátja az újdonsült anyukák szervezetét a szoptatás idején a szükséges vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel valamint omega-3 zsírsavval is, valamint segíti az anyatejjel táplált csecsemő egészséges fejlődését a szoptatás során. Az anya szervezetéből vagy az anyatejből felvett dokozahexaénsav (DHA) hozzájárul az anyatejjel táplált csecsemő szemének és agyának megfelelő fejlődéséhez.* A készítményben található vas, folsav, B2, B3, B5, B6 és a B12-vitamin pedig hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.

Az Elevit Complex 3 szoptatós vitamin étrend-kiegészítő, amely nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Forgalmazza: Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50

A cikk az Elevit Complex 3 szoptatós vitamin forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

*A kedvező hatás eléréséhez az omega-3-zsírsavakból felnőttek számára ajánlott napi adagon (azaz 250 mg DHA és eikozapentaénsav – EPA) felül további 200 mg DHA-t kell naponta fogyasztani.

Felhasznált forrás: elevit.hu

Forrás: egeszsegkalauz.hu