Ezeket látta már?

Milyen a jó apa - fiú kapcsolat?

2011.07.02. Módosítva: 2015.11.04.

Szabályokkal és megértéssel a jó apa-fiú kapcsolatért. A legújabb felmérések szerint azok az apukák, akik tudják mi a különbség a tekintélyelvű nevelés és a szigor között, nagyobb eséllyel lesznek jó kapcsolatban gyermekeikkel a későbbiek folyamán is.

A szigorú szülők gyermekük életének minden aspektusát irányítani szeretnék, míg a tekintélyelvű nevelést követő szülők bár felállítanak bizonyos szabályokat, de készek megvitatni a lehetőségeket - olvasható a Journal of Youth and Adolescence című szaklap júniusi számában megjelent tanulmányban.

Milyen a jó apa - fiú kapcsolat?

"Ha gyermekük nem akar egyetemre menni, ezek a szülők nem tiltakoznak, és nem próbálják meg ráerőltetni akaratukat a gyerekre - nyilatkozta Larry Nelson, a Brigham Young Egyetem család tanácsadási professzora - Ehelyett inkább elbeszélgetnek vele és együtt megbeszélik a lehetőségeket. Ha pedig gyermekük döntést hozott, támogatják, és nem fordulnak el tőle."

Különböző kutatási adatokat felhasználva Nelson és kollégái az apa-fiú kapcsolatok jellegét igyekezték feltárni. Eredményeik szerint azok az édesapák, akik szeretettel, magas elvárásokkal, de megértéssel és kompromisszumkészséggel nevelik gyermekeiket a későbbiekben is közelebbi kapcsolatot ápolnak a gyerekekkel, mint azok az apukák, akik vasszigorral irányítják fiuk-lányuk életét.

"Ezek a szülők mindig tudják, mi történik a gyerekükkel, mert a gyerekek szívesen mesélnek nekik - nyilatkozta Nelson - Ez a módszer sokkal emberségesebb és hatékonyabb, mint a teljes kontroll."

Forrás: Medipress